'Onderzoek gevaar windmolens voor Einstein Telescoop nodig'

De bouw van de Einstein Telescoop bij de Universiteit Maastricht © Jean-Pierre Geusens
Energiebedrijf Engie Electrabel wil zelf een onderzoek laten doen naar de effecten van zijn zes geplande windmolens in het Waalse Dalhem op de mogelijke komst van de Einstein Telescoop naar Zuid-Limburg.
Dat laat een woordvoerder van het bedrijf weten aan de krant Het Belang van Limburg.

Windmolens

Hij reageert daarmee op het feit dat de Vlaamse regering naar de Raad van State is gestapt om de windmolens tegen te houden. Onder meer vanwege de veronderstelde negatieve effecten op de kansen voor de Einstein Telescoop.

Onderzoek

Engie Electrabel wil over het onderzoek rond de tafel gaan zitten met de Universiteit van Luik. Dat is één van de partners van de telescoop. "We zijn bereid om met de universiteit na te gaan of de twee projecten verenigbaar zijn. We willen onder meer onderzoeken of we met aangepaste technologie eventuele trillingen kunnen onderdrukken", aldus de woordvoerder van het bedrijf in Het Belang van Limburg.
Hij stelt verder het belang van de telescoop te begrijpen maar de energietransitie noemt hij ook een grote uitdaging.

Verdeeldheid

Inmiddels is ook duidelijk geworden dat de Waalse regering die de vergunning voor de zes windmolens in Dalhem heeft goedgekeurd, onderling verdeeld is. Waals minister van ruimtelijke ordening en oud-Waals minister-president Willy Borsus van de liberale partij MR vinden dat het dossier helemaal opnieuw moet worden bekeken. "Ik was en blijf gekant tegen de aflevering van de vergunning omwille van redenen van ruimtelijke ordening", zo stelt Borsus in een persbericht.
Daarmee gaat hij lijnrecht in tegen het standpunt van Waals minister van milieu Céline Tellier van de groene partij Ecolo. Ook de gemeenten Dalhem en het Belgisch-Limburgse Voeren zijn tegen het windmolenpark. Dat is gepland pal op de grens van Voeren.

Einstein Telescoop

Bij de Einstein Telescoop gaat het om een tien kilometer lang ondergronds instrument en netwerk van buizen waarmee zwaartegolven uit het heelal worden gemeten. Het moet komen in een driehoek van het Heuvelland en de Belgische en Duitse grensstreek. Voor de telescoop is het essentieel dat er geen ruis wordt opgevangen van activiteiten op aarde. Daarom is er een bufferzone nodig van zeven kilometer zonder bijvoorbeeld windmolens.
In 2025 neemt Europa een besluit over de plek waar de Einstein Telescoop komt. Ook het Italiaanse eiland Sardinië heeft zich kandidaat gesteld.