Woningnood en duurzaamheid centraal in coalitie Brunssum

Het gemeentehuis in Brunssum © Gemeente Brunssum
Het aanpakken van de woningnood, doorgaan met de overgang naar duurzame energie, het uitvoeren van de nieuwe omgevingswet en zoeken naar vernieuwingen in het sociaal domein.
Dat zijn enkele van de speerpunten van het coalitieakkoord in Brunssum van Progressief Akkoord (PAK) Lijst Borger, VVD en PvdA. Het heeft als titel ‘Samen voor Brunssum’.
De gemeenteraad bespreekt het maandagavond in een extra vergadering. De vier coalitiepartijen stellen het eerder ingezette beleid in grote lijnen voort te willen zetten.

Duurzaamheid

Het beleid op het gebied van duurzaamheid moet betaalbaar en haalbaar zijn voor burgers en ondernemers, zo is afgesproken. De coalitie is daarom voorstander van het opzetten van een lokaal en/of regionaal energiebedrijf. Zo’n bedrijf moet dan duurzame energie aan de eigen burgers leveren zonder tussenkomst van de markt.

Woningnood

Om de woningnood aan te pakken, wil de coalitie nog zo snel mogelijk gereserveerde bouwgronden tot ontwikkeling brengen. Daarnaast wil zij de transformatie van winkels naar woningen stimuleren.

Lokale inclusie-agenda

Ook zijn de vier partijen voor het verhogen van de maximale koopsom voor een starterslening. Om iedereen in Brunssum mee te laten doen, komt er een lokale inclusie-agenda. Doel ervan is onder meer om meer mensen aan het werk te helpen en ze te stimuleren aan het arbeidsproces deel te nemen. Daarbij moeten ook minder kansrijke groepen in beeld komen.

Zetels

De coalitie van PAK, Lijst Borger, VVD en PvdA kan rekenen op 14 van de 21 zetels in de gemeenteraad. Dan waren er eerder op papier twee meer. Maar twee PAK-raadsleden braken met de partij omdat zij zich niet kunnen vinden in een coalitie met VVD en PvdA. Zij waren voorstander van het verder gaan met de coalitie van alleen lokale partijen.
Woensdag worden de vier wethouders geïnstalleerd. Iedere coalitiepartij levert er eentje.