Bestuurder Zuyderland verbaasd over achterhouden corona-info

Stockfoto. © iStock
David Jongen, bestuursvoorzitter van Zuyderland, noemt het 'bijzonder', dat in februari 2020 nooit is gedeeld dat een coronavirus-uitbraak de Nederlandse ziekenhuizen compleet zou lamleggen. Die informatie was wel bekend bij het RIVM.
"Hadden we het eerder geweten, dan hadden we ons beter kunnen voorbereiden bijvoorbeeld met de aanschaf van extra mondkapjes", aldus Jongen. "Dan hadden we ook in de regio met huisartsen en zorgcentra gekeken wat mogelijk was."

Dreigende overbelasting

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat het onduidelijk is waarom het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) informatie over de dreigende overbelasting van het ziekenhuis niet heeft gedeeld. Ziekenhuizen konden zich daarom ook niet voorbereiden op de impact van de coronacrisis.
Volgens Jongen hadden ziekenhuizen een voorsprong kunnen hebben, maar was de druk er toch wel gekomen. "Dat was dan wel pas later en we zouden beter voorbereid zijn." Jongen kan zich voorstellen dat de minister de informatie achter heeft gehouden om paniek te voorkomen. "Het ligt aan de Tweede Kamer of er actie wordt ondernomen. Maar dat is lastig te zeggen. We moeten meer weten. Is die memo in een la beland of niet, en zo ja, waarom dan?"

Situatie in de ziekenhuizen

Het is nu rustig in de Zuyderland ziekenhuizen én in Limburg, vertelt de bestuurder. "We hebben nu elf coronapatiënten en geen enkele op de IC. Dus het is niet te vergelijken met bijvoorbeeld maart 2020." Wel maakt hij zich grote zorgen over personeel dat mogelijk ziek kan worden.
"We weten nu wel wat we moeten doen bij een nieuwe golf. De draaiboeken liggen klaar. Ik hoop wel dat het kabinet overgaat op nieuwe vaccinatiecampagnes. Dat is de enige manier om overbelasting te voorkomen", zegt Jongen.

'Capaciteit is onvoldoende'

Het draait om een conceptmemo die modelleurs van het RIVM op 9 februari 2020 stuurden aan het management. Daarin staat: “In Nederland zijn er circa 37.000 ziekenhuisbedden, waaronder 1208 operationele IC-bedden. Deze capaciteit is onvoldoende. Voor de gehele range van schattingen van (de) mogelijke ernst (…) berekenen we dat de zorgvraag uitstijgt boven deze beschikbare capaciteit.”

Documenten uit mails verdwenen

De memo is onlangs openbaar gemaakt door Volksgezondheid, nadat de NOS had ontdekt dat alle bijlagen van e-mails ontbraken in een pakket interne RIVM-documentatie uit februari 2020.
Volgens het RIVM is de informatie wel gedeeld met het ministerie. Daar moest een besluit over eventuele maatregelen worden genomen, zoals het waarschuwen van de ziekenhuizen.