Huisartsenprotest: 'De druk is te hoog'

Huisartsen houden een actieweek vanwege de hoge werkdruk. © iStock
Huisartsen trappen maandag af met een landelijke actieweek als protest tegen de extra taken die zij moeten doen.
Floor Seveke, huisarts in Valkenburg, vertelde in de L1Nieuwsshow dat steeds meer huisartsen dreigen te stoppen.
"Niet alleen ouderen die met pensioen gaan maar ook jongeren. Ze kunnen het niet meer aan en gaan wat anders doen. Het is een groot probleem want we willen dat iedereen een huisarts heeft."

Extra werk en geen doorstroom

Huisartsen kregen de laatste jaren veel extra werk. Door de wachtlijsten bij ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg komen patiënten toch weer terecht bij hun huisarts. Daarnaast kwamen er vanuit de overheid en zorgverzekeraars allerlei extra administratieve taken bij.

Oplossing

"We willen vooral meer tijd voor de patiënten", zegt Seveke. "Nu heb je tien minuten en dat is best kort. De zorg wordt complexer en de mensen ouder. Ook hebben we meer personeel nodig en minder druk op avond-, nacht- en weekenddiensten."

Studeren voor arts

Volgens Seveke willen nog wel huisarts worden maar is het houden van een eigen praktijk lastig. "De balans tussen werk en prive is heel moeilijk te houden. Naast de drukke praktijk heb je ook nog nascholing, vergaderingen en de weekenddiensten."

Actieweek

Er worden door het land video’s getoond in wachtkamers en er hangen posters om de druk in de huisartsenzorg aandacht te geven. Patiënten krijgen de boodschap via praktijkbandjes te horen en heb wordt gevraagd om de actie te steunen via een voorbeeldbrief aan minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers.
Vrijdag wordt de actieweek afgesloten met een manifestatie op het Malieveld in Den Haag.