WML roept op: 'Wees zuinig met water'

Stockfoto © iStock
Waterbedrijf WML roept op zuiniger om te gaan met water. De komende jaren krijgen we vaker te maken met een lage waterstand in de Maas en dat betekent ook minder drinkwater.
"We juichen toe als mensen bijvoorbeeld regenwater opvangen en dat gebruiken om de tuin te besproeien", zegt sectormanager Martijn Groenendijk van WML zondagavond in televisieprogramma L1mburg Centraal.

Zuinig zijn

Groenendijk is onder meer verantwoordelijk voor waterwinning. Zuinig zijn met water is volgens hem van groot belang. "We zullen wel moeten. De vraag neemt toe, terwijl het aanbod van water onder druk staat."

Maaswater

Eerder deze week verscheen daarover een rapport van kennisinstituut Deltares over de beschikbaarheid van Maaswater als drinkwater in de toekomst. Uit het rapport blijkt dat met name in de zomers minder water wordt verwacht in de Maas, als gevolg van klimaatverandering. Dat is problematisch, want Limburg haalt zo'n 25 miljoen kubieke meter water uit de Maas als drinkwater.
Industriële bedrijven lozen geregeld in de Maas. Als er minder water in de Maas staat, is het water verhoudingsgewijs vervuilder. Daar kan WML dan geen drinkwater meer van maken.

Spaarbekken

"Vorig jaar hebben we 70 keer geen water uit de Maas gehaald vanwege te grote verontreiniging", zegt sectormanager Groenendijk. "Dat gaat in totaal over 180 dagen." Volgens hem is het goed nieuws dat er een spaarbekken is waarmee Limburg zo'n twee tot drie maanden vooruit kan.
"Maar het is heel belangrijk dat we met onze buurlanden ook afspraken maken over het beperken van lozingen door de industrie", meent hij. "Zodat ook de lagere watervolumes niet te sterk verontreinigd worden en we er drinkwater van kunnen maken. Anders gaan we tekorten krijgen."