Video: Speurhonden oefenen tussen het puin in Venlo

Mechelse herder Bijou verlaat samen met baasje Anya Perrée uit Venlo het puinterrein tijdens het NK Puinzoeken. © L1 (Gerard Pansier)
De beste speurhonden van het land kwamen zondag naar Venlo voor het Nationaal Kampioenschap Puinzoeken.
Deze honden kunnen worden opgeleid om slachtoffers te vinden die onder puin liggen, bijvoorbeeld na een aardbeving of als een gebouw is ingestort.

Puinzoeken

Puinzoeken is een specifieke discipline voor speurhonden. In Venlo werd zondag een situatie van een ingestort gebouw nagebootst. Elke hond kwam twee keer in actie, elke keer lagen er drie slachtoffers onder het puin die ze met hun neus moesten vinden.
Naast het puinzoeken moesten de honden ook aantonen dat ze in alle omstandigheden gehoorzaam zijn. Dit gebeurde tijdens de onderdelen 'gehoorzaamheid' en 'hindernissen' op het terrein van politiehondenvereniging Volharding.

Inzet bij vermissingen en rampen

De organisatie van het NK is in handen van de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV). Dat is een landelijke koepel waar 300 lokale vereniging bij aangesloten zijn. Alles doen de honden en hun begeleiders vrijwillig en als de politie ze nodig heeft, komen ze opdraven. Zoals bij de zoektocht naar de vermiste Gino onlangs en vorig in de Duitse Eifel na het hoogwater.

Limburgse deelnemers

Acht reddingshonden en hun geleiders uit het hele land namen deel aan het NK. Voor Anya Perrée uit Venlo en haar Mechelse herder Bijou was dit een thuiswedstrijd. Zij eindigden uiteindelijk op de vierde plaats. Raanan Wassen uit Beringe en zijn Mechelse herder Lima werden tweede. Een derde Limburgse deelnemer, Willy Frints uit Maastricht met hond Carlos, werd zevende.