Onkruid begraafplaats Maastricht woekert door geldgebrek

Pastor Mattie Jeukens en voormalig vrijwilliger Jo Dams op begraafplaats Oostermaas. © L1 (Gerard Pansier)
Gemeentes en parochies krijgen dankzij het dalende aantal begravingen steeds minder inkomsten uit begrafenissen en grafrechten. Daardoor lijden sommige kerkhoven aan achterstallig onderhoud.
In de Maastrichtse wijk Wittevrouwenveld zijn ze naarstig op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij het onderhoud van begraafplaats Oostermaas.

Kerk open houden

Het vaste clubje vrijwilligers stopte er onlangs noodgedwongen mee, met als gevolg voortwoekerend onkruid en gras dat hoognodig aan een maaibeurt toe is. De begraafplaats is eigendom van de parochie en die heeft geen geld om dit werk volledig uit te besteden. Pastor Mattie Jeukens staat voor een lastig dilemma, want hij wil koste wat kost ook de kerk openhouden.
"De kerk is een kerk van de gewone mensen, van de Wittevrouwenvelders. Of die nu hun kind communie laten doen, kinderen laten dopen of uitvaart hebben. Ik weet niet waar ik op moet bezuinigen", zegt de pastor van de parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes.

Pijn in het hart

De vaste vrijwilligers stopten begin dit jaar vanwege de hoge leeftijd en gezondheid. Plaatsvervangers werden nog niet gevonden. Oud-vrijwilliger Jo Dams zag met pijn in het hart hoe het gras en het onkruid 40 centimeter hoog stond. "Ik kreeg een soort klap in m’n gezicht. Wij zijn hier weggegaan met een heel mooi achtergebleven kerkhof." Bij terugkomst vroeg de voormalig vrijwilliger zich dan ook af: 'Heb ik hier twaalf jaar mijn passie ingestoken?'.

Geen geld

Een deel van het onderhoud wordt gedaan door een hoveniersbedrijf maar geld om alles uit te besteden is er niet. Volgens de parochie wil de gemeente Maastricht de begraafplaats niet overnemen en stoppen zij al het geld in de begraafplaats aan de Tongerseweg.
Inmiddels is een van de oud-vrijwilligers alweer op de grasmaaier gesprongen en ook Dams kan het niet langer aanzien. Als zijn gebroken enkel genezen is, probeert hij toch weer iets te doen op de begraafplaats. "Dit doet mij gewoon pijn. Dit verdient deze wijk en begraafplaats niet", zegt hij.

Einde snel in zicht

Een oplossing voor de lange termijn is er niet. Daarom ziet, mede door het teruglopend aantal gelovigen, de toekomst voor de begraafplaats en de kerk, er somber uit. Pastoor Jeukens merkt dat mensen met de opkomst van het cremeren steeds minder in de kerk komen. "Als we zoveel tekorten hebben, dan is het einde heel snel in zicht. Dan halen we de tien jaar gewoon niet", zegt de pastoor.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!