L1mburg Centraal: Tekort aan drinkwater uit Maas dreigt

Stockfoto © iStock
Tekort aan drinkwater, begraafplaatsen in verval en meer Limburgs nieuws.

Onderzoekers waarschuwen voor een tekort aan drinkwater uit de Maas

Er dreigt een serieus tekort aan drinkwater uit de Maas. Dat is de conclusie van een onderzoek van kennisinstituut Deltares naar de toekomstige beschikbaarheid van Maaswater. De Maas voert in de zomer namelijk steeds minder water aan en dat lijkt de komende decennia alleen nog maar minder te worden door klimaatverandering. Zo'n zes tot zeven miljoen mensen in Nederland en België zijn afhankelijk van de Maas voor hun drinkwater.

Begraafplaatsen in verval

Begraafplaatsen, we maken er steeds minder gebruik van en daardoor dreigen er ook steeds meer kerkhoven te verdwijnen. Parochies halen steeds minder inkomsten uit begrafenissen en grafrechten waardoor er te weinig geld is voor onderhoud. In de Maastrichtse wijk Wittevrouwenveld willen ze begraafplaats Oostermaas wel open houden en daarom zijn ze hard op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij het onderhoud van het kerkhof.

Klimaatneutraal pakketjes bezorgen

Pakketjesbezorgers liggen steeds meer onder vuur vanwege hun vervuilende wagenparken. Dus moet het groener. DHL heeft nu in Geleen de eerste zogenoemde CityHub van Limburg geopend in een klimaatneutraal gebouw waarin het milieu, naar eigen zeggen, nauwelijks nog wordt belast.

Eerste training Fortuna Sittard

Alle Limburgse clubs zijn begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Zondag trapten VVV-Venlo en Fortuna Sittard af tijdens de eerste training. Bij Fortuna kwamen er tientallen fans op af. Terwijl de grote ster, de net aangetrokken Burak Yilmaz, er nog niet bij is.

NK puinzoeken voor speurhonden in Venlo

Ze kunnen levens redden, speurhonden die over de puinhopen van bijvoorbeeld een ingestort huis lopen en met hun neus slachtoffers weten te vinden. Wie heeft de beste speurneus van Nederland? In Venlo kwamen zo'n 20 speurhonden en hun begeleiders bijeen voor het Nationaal Kampioenschap Puinzoeken.