Merendeel zomervluchten Schiphol gaat door

Stockfoto © iStock
Het gros van de vluchten die deze zomer staan gepland op Schiphol gaat door. Daarmee lijkt de schade als gevolg van de geschrapte vluchten wegens personeelstekort mee te vallen.
"We hebben de afgelopen dagen meer duidelijkheid gekregen en we zien nu dat zo'n 80 tot 90 procent van de vluchten door kan gaan", zegt Joyce Fonteijn, directeur van Kupers Reisinfo zaterdagavond in het televisieprogramma L1mburg Centraal.

Andere tijd, andere plek

Schiphol maakte onlangs bekend dat het honderden vluchten schrapt. Er is bij het vliegveld onvoldoende personeel om te garanderen dat iedereen op tijd in het vliegtuig zit. "Reisorganisaties met eigen toestellen zoals Corendon en TUI hebben alles geregeld inmiddels. Het is wel zo dat vluchten op een andere tijd kunnen vertrekken of dat je naar een andere luchthaven moet. Maar goed, je kunt in ieder geval op vakantie", aldus Fonteijn.

Drukker op MAA

Daarmee krijgen ook vliegvelden in Limburg en daaromheen het drukker. "Op Eindhoven is het erg druk hoorde ik, op Maastricht Aachen Airport valt het tot nu toe nog mee", zegt Fonteijn. "Het zijn ook niet zo gek veel vluchten die verplaatst zijn naar Maastricht. Misschien hebben sommige mensen uit het zuiden zelfs geluk dat ze nu niet naar Schiphol hoeven."

Overal drukte

Fonteijn voorziet niet alleen drukte op de luchthavens. "Ik denk dat je ook op je vakantiebestemmingen te maken kunt krijgen met personeelstekorten. Dat je kamer misschien een keertje minder wordt schoongemaakt of dat het op het terras iets langer duurt. We zullen ook op vakantie allemaal een beetje felexibel moeten zijn."

Balen

De directeur baalt wel van de chaos op Schiphol. "We begonnen half januari vol goede moed aan het seizoen. Iedereen wilde weer op vakantie. En dan zie je je nu geconfronteerd met beperkingen op Schiphol." Zij meent dan ook dat de luchthaven eerder aan de bel had moeten trekken. "Het is fijn dat de vluchten die geboekt zijn, nu grotendeels doorgang kunnen vinden. Maar vegreet niet dat er nog heel veel vluchten waren die niet verkocht zijn en nu ook niet meer verkocht gaan worden. Dat zijn forse gemiste inkomsten voor de reisbranche."