Pastoor keert niet meer terug na ongewenst gedrag

De kerk van Berg en Terblijt. © L1 (Tim van der Weerden)
Pastoor John Burger van Berg en Terblijt keert niet meer terug in de parochie. Die beslissing heeft het bisdom in Roermond genomen nadat de pastoor in opspraak is geraakt vanwege ongewenst gedrag.
Vorige week werd Burger op non-actief gesteld na het tonen van een seksfilmpje aan een moeder van een communicantje. De afgelopen dagen kwamen daar nieuwe meldingen bij van vrouwen over ongewenste aanrakingen tijdens huisbezoeken en seksueel getinte vragen.

Bisdom

"Naar aanleiding van de meldingen hebben we besloten dat hij zeker niet als pastoor in deze parochie terug kan komen en waarschijnlijk ook niet in een andere parochie", licht woordvoerder Matheu Bemelmans van het bisdom in Roermond.

Wisselende reacties

In Berg en Terblijt wordt wisselend gereageerd op het wegsturen van pastoor John Burger. "Ik kom door dit soort verhalen niet meer in de kerk. Vroeger sloeg ik geen enkele zondag over, maar nu vind ik het wel goed zo", vertelt een mevrouw.
Een andere voorbijganger vindt het jammer dat de pastoor weg moet. "De pastoor heeft laten zien dat hij ook maar een zondig mens is. Wij moeten vergeven, vind ik", aldus de man.

Nieuwe pastoor

Wanneer Berg en Terblijt een nieuwe pastoor heeft, durft Bemelmans nog niet te zeggen. "Dat gaat in ieder geval weken duren. Misschien zelfs maanden."