LLTB blij met kritische stikstofhouding Limburgs Parlement

Stockfoto. © iStock
Voorzitter Léon Faassen van de Limburgse Land-en Tuinbouwbond (LLTB) is aangenaam verrast door de opstelling van het Limburgs Parlement over het stikstofbeleid van het kabinet.
Faassen spreekt van 'een krachtig signaal' vanuit Limburg dat het op deze manier niet kan.

Onhaalbaar

Tijdens een debat keerde zich een meerderheid tegen het beleid. Dat werd onder meer omschreven als een dictaat dat onhaalbaar, onuitvoerbaar en niet realistisch omschreven. Daarom kan de provincie er ook geen uitvoering aan geven, zo staat in een aangenomen motie van het CDA.

Plannen per gebied

Ook kritische moties van SP en PVV haalden het. In die laatste motie wordt het provinciebestuur opgeroepen afstand te nemen van het kabinetsplan. Tegelijk hield een meerderheid van het Limburgs Parlement ook vast aan een fikse reductie van de uitstoot van stikstof. De provincie moet ook doorgaan met de uitwerking van plannen per gebied.

Meeleven

LLTB-voorzitter Faassen is er erg over te spreken dat, zoals hij het noemt, statenleden zo meeleven met de boerenstand in Limburg. "Het is mooi om te zien dat de genegenheid en het gevoel dat zij hebben bij de boeren heel groot is. Dat zien we ook in de breed aangenomen moties. Het is duidelijk dat het dictaat uit Den Haag niet goed valt bij de statenleden", aldus Faassen.
Hij kan zich er ook helemaal in vinden dat een meerderheid wil dat de provincie meer vrijheid krijgt om de reductie zelf in te vullen, zowel over de manier waarop en de snelheid waarmee.