Boeren protesteren op meerdere plekken in Limburg

Op meerdere plekken in Limburg zijn er vrijdagavond spontane protestacties van boeren tegen de stikstofplannen van het kabinet.
Onder meer in Oostrum, Born en Maasbree voeren boeren actie.

Boeren naast snelweg

Ook naast de A73 in Horst heeft een groep boeren zich verzameld. Eén van hen is de 18-jarige Tijn Maas uit Swolgen. "We zijn woensdag al in Stroe geweest en willen nu laten zien dat we er nog steeds zijn. Afgesproken is dat dit onze laatste vriendelijke actie is als er niets verandert. Wat er verder nog gaat gebeuren, kan ik nu nog niet zeggen", vertelt hij.

Stikstof

Honderden Limburgse boeren trokken afgelopen woensdag naar het Gelderse Stroe om deel te nemen aan de landelijke protestactie tegen de stikstofplannen van het kabinet. Als het aan stikstofminister Christianne van der Wal ligt, moet de ammoniakuitstoot van de landbouw gemiddeld met 40 procent omlaag, zodat de natuur niet langer wordt overbelast. In beschermde natuurgebieden zelf mag volgens de plannen vrijwel geen uitstoot meer plaatsvinden, direct daaromheen is volgens de minister een vermindering van 70 procent noodzakelijk. Alleen dan gaat het volgens Van der Wal lukken om de stikstofbelasting op de natuur genoeg te verminderen.