Zomercarnaval Tegelen: 'Kinderen moet je feestje gunnen'

Zomercarnaval op basisschool PassePartout in Tegelen. © L1 (Peter Beeker)
Vastelaovend vieren in de zomer. Dat is een beetje raar, maar toch gezellig. Op basisschool PassePartout in Tegelen was het net echt. Prinsen en prinsessen, geschminkte snuitjes en zelfs een mini-optocht door de straat.
"Door corona moesten we de Vastelaovend afgelasten en we wilden de kinderen dit feestje gunnen. Dus daarom doen we het vandaag. Kijk eens om je heen hoeveel plezier ze hebben. Daar doen we het voor", zegt leerkracht Michael Janssen van de basisschool in Tegelen, die samen met collega Sandra van Aanholt alle zeven prinsen en prinsessen aankondigt. Vastelaovend op het schoolplein; zo kan het ook.

Tropisch

Aan de kinderen ligt het niet. Die gaan helemaal los op de muziek. "Ja we zien er natuurlijk een beetje vreemd uit in deze tropische kleren. Het is raar om dit in de zomer te vieren, maar we vinden het allemaal heel leuk", vertelt Siem van Deurzen (Siem d'n Iërste).

Prinsen en prinsessen

Samen met zes andere kinderen is Siem gekozen voor 'het hoogste ambt' in de Vastelaovestraditie. De prinsen en prinsessen hebben de outfit aangepast aan het jaargetijde. Fleurige blousjes en een bonte indiaan-achtige tooi op het hoofd met veertjes en versieringen.

Mini-optocht

Alle leerlingen van de basisschool vieren het feest samen. Iedereen is verkleed en het schoolplein staat vol als de hoogheden uitkomen. En alsof dat nog niet genoeg is, volgt er ook nog een mini-optocht door de buurt. Een aanhangwagen dient als prinsenwagen en een lange stoet van alle leerlingen volgt de muziek die uit de speakers knalt.

Vastelaovend

"Het is zo leuk, wat moeten we volgend jaar doen?" Leerkracht Sandra van Aanholt vraagt zich hardop af of de zomervariant een herhaling verdient. Hoe dan ook: volgend jaar is Vastelaovend weer in februari, als alles meezit.