Gestolen kunst: controles experts en politie op TEFAF

Mensen bekijken een vaas op kunstbeurs TEFAF © Jean-Pierre Geusens
Hoe voorkom je dat gestolen kunst of illegaal opgegraven archeologische vondsten worden verhandeld op kunst- en antiekbeurs TEFAF in Maastricht? De beurs zet zelf experts in om controles uit te voeren en ook de politie is aanwezig.
De kunst- en antiekbeurs in het Mecc is vrijdag begonnen.

Vanalles mis

In het verleden is wel eens gebeurd dat stukken werden aangeboden die niet verkocht mochten worden. De beurs en de politie willen voorkomen dat zoiets nog eens gebeurt. "De TEFAF zelf en ook de handelaren hebben de belangrijkste rol", zegt Leonie Bouwknegt van de politie in de Nieuwsshow op L1 radio. "Zij moeten er voor zorgen dat de spullen die worden aangeboden in orde zijn." Er kan namelijk vanalles mis zijn met de kunstwerken. Ze kunnen gestolen zijn of op een verkeerde manier zijn gerestaureerd waardoor hun waarde veel lager is.

Grondig onderzoek

De afgelopen twee dagen hebben internationale experts controles uitgevoerd op de beurs in het Mecc. "Ze bekijken dan zoveel mogelijk kunstwerken, eerst met het oog en indien nodig met speciale apparatuur, zoals röntgenscanners", zegt Bouwknegt. "Als de experts zeggen dat het niet goed is, mag het niet verkocht worden op de TEFAF." Zo bleek donderdag dat een kunstwerk te veel was bijgewerkt. "Dat hoort niet en het is daarom afgekeurd."

Archeologie is probleem

Het grootste probleem voor de politie zijn de archeologische voorwerpen. "Die zijn soms illegaal opgegraven, maar nooit als gestolen gemeld in een database. Die experts weten dat vaak wel", zegt Bouwknegt. De politie heeft alle handelaren dit jaar een brief gestuurd waarin gemeld wordt dat er controles zullen zijn. "Twee jaar geleden hebben we een aantal objecten in beslag genomen omdat de afkomst twijfelachtig was, maar dit jaar is dat nog niet gebeurd."

Geroofd door IS

De politie schakelt dit jaar ook een archeoloog uit Syrië in. "We weten allemaal dat er tijdens de oorlog veel geroofd is in dat land. Die spullen komen ook op de markt terecht, met een versluierende herkomst", zegt de Leonie Bouwknegt van de politie. "Een handelaar moet kunnen aantonen dat het legaal is en niet uit een plundering komt bijvoorbeeld. Hij moet een plausibel verhaal hebben."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!