Slachtoffer incassomoord meldde zich eerder bij politie

Onderzoek in de Bergense woning van Thomas Schwarz, die op 26 november 2019 om het leven werd gebracht. © SK-Media
De man die in november 2019 is gemarteld en doodgestoken in zijn woning in Bergen, meldde zich een maand daarvoor nog bij de politie. Twee Amerikanen waren aan zijn deur geweest om geld te innen.
Dat blijkt uit informatie in handen van L1. Justitie gaat op dit moment niet in op vragen over de melding die slachtoffer Thomas Schwarz bij de politie deed.

Zwitserse zakenman

Op 26 november 2019 kwam de Duitse bioboer Schwarz op gruwelijke wijze om het leven in zijn woning in de Roefsstraat. Hij was gemarteld en zijn keel was doorgesneden. Een klein jaar later is de Zwitserse zakenman Lukas F. (52) gearresteerd op verdenking van het geven van een moordopdracht. De Zwitser en het slachtoffer hadden een zakelijk conflict; de bioboer zou de zakenman zo'n 400.000 euro schuldig zijn.

Sassy assassin Justin

In april 2021 zijn Amerikaan Justin C. (51) en twee landgenoten gearresteerd. Zij zouden de klus hebben geklaard in opdracht van zakenman Lukas. Het was echter geen huurmoord, verklaarde het trio, maar een uit de hand gelopen incassoklus. Inmiddels heeft de rechter in deze zaak ook aangegeven vooralsnog weinig bewijs te zien voor een vooropgezet moordplan.
Justin had zijn vriendin in een telefoonbericht laten weten dat hij 50.000 dollar kon verdienen met deze opdracht. 'Dit mes is 50.000 dollar waard', schreef hij bij een foto van een mes. Zijn vriendin noemt hem in die berichtenwisseling een sassy assassin, een brutale moordenaar. Justin zegt dat dit niets met zijn werk te maken heeft, maar dat het gewoon een slecht gekozen koosnaampje is.
Onderzoek naar de dood van Thomas Schwarz in Bergen op 26 november 2019. © SK-Media

Internationale deals

Justitie ziet Justin als spilfiguur in deze zaak. Hij werkte vaker voor Lukas. "Maar dat was niet voor liquidaties of huurmoorden, maar bijvoorbeeld voor persoonsbeveiliging", benadrukt zijn advocate Bo Maenen. Als Justin 'Bergen' succesvol zou afronden, zou hij van de Zwitser mogelijk een klus krijgen in Barcelona en betrokken worden bij het opzetten van een beveiligingssysteem in Afrika. Financieel had hij dan ook grote belangen bij de opdracht.

Onderling zwartepieten

Opvallend is dat deze opdrachten steeds in wisselende samenstelling zijn uitgevoerd. Justin omringde zich steevast met landgenoten die een verleden hebben bij het Amerikaanse leger. In Bergen was hij samen met oud-militairen William Lyle J. (35) en Jacob M. (39). Het waren overigens niet deze verdachten die een maand eerder ook al in Bergen waren en het slachtoffer bedreigden. Justin is wel vijf dagen voor de beruchte dag aan de deur geweest.
Toch was het volgens Justin niet hij, maar Jacob die de keel van Schwarz doorsneed. Jacob ontkent dit op zijn beurt. "Cliënt stelt dat hij niet in de woning is geweest, hij heeft buiten de woning gesurveilleerd", zegt advocate Nienke Bloebaum. "Er is geen enkel objectief bewijs dat wijst op directe betrokkenheid van cliënt bij de dood van het slachtoffer. Dus geen dna of andere sporen."

Dna in overvloed

Van Justin is op verschillende plekken op de plaats delict in Bergen wél dna gevonden. Zijn sporen zitten op de enkels van Schwarz, maar ook op diens portemonnee en op materiaal waarmee het slachtoffer is vastgebonden. "Hij geeft toe dat hij in de woning is geweest, maar hij droeg op een zeker moment geen handschoenen meer en de medeverdachte wel. Dat heeft cliënt verklaard", zegt advocate Maenen. Woensdag komen de Amerikanen voor de rechter in Roermond.

Nieuwe plotwending

Tijdens die zitting wordt mogelijk gesproken over brieven die de derde Amerikaanse verdachte, William Lyle, schreef vanuit de gevangenis. In die brieven aan familie schrijft hij dat zowel Justin als Jacob in de Bergense woning is geweest en dat ze allebei hebben gestoken en gesneden. Vermeend opdrachtgever Lukas is er woensdag niet bij. Zijn voorarrest is geschorst. De Zwitser moet in september weer voor de rechter verschijnen tijdens een zogenaamde regiezitting.