'Limburgse' vrouwen hadden 7000 jaar geleden hoge status

Een voorbeeld van een archeologisch onderzoek © ANP
Zo'n 7000 jaar geleden hadden vrouwen in de boerensamenleving van het huidige Zuid-Limburg een bijzondere positie, volgens nieuw archeologisch onderzoek.
Dat geldt met name voor oudere vrouwen in die samenleving in de periode van de zogenoemde 'Lineaire Bandkeramiek', waarin zich 7000 jaar geleden in grote delen van Europa de eerste boeren vestigden.

Nieuw onderzoek

Dit blijkt uit een analyse van opgravingen in het oudste grafveld van Nederland van rond 5000 voor Christus in Elsloo. "Zo blijken grafgiften als vuurstenen pijlpunten, stenen bijlen en maalstenen, die doorgaans strikt aan mannen of vrouwen worden toegeschreven, in het grafritueel minder sekse-gebonden te zijn dan voorheen gedacht", aldus de onderzoekers van Archol, het Rijksmuseum van Oudheden en de Universiteit Leiden.

Oudere vrouwen

Rijke grafgiften werden vooral bij oudere vrouwen gevonden, "wat op een bijzondere positie binnen de gemeenschap kan duiden", aldus de onderzoekers. "Deze bevindingen betekenen een duidelijke nuance in de rolpatronen van prehistorische mannen als jager, veehoeder, krijger en bouwer en vrouwen als verzorgers en pottenbaksters."

Tentoonstelling

"Op basis van deze gegevens kan onder meer geconcludeerd worden dat vuurstenen pijlspitsen en stenen bijlen, die traditiegetrouw aan mannen worden toegeschreven, in Elsloo ook veelvuldig voorkwamen in vrouwengraven." De onderzoekers wijzen erop dat grafgiften representatief zijn voor het dagelijks leven.
Vondsten uit het grafveld worden met ingang van donderdag een jaar lang tentoongesteld in het Historiehuis van de Maasvallei in Elsloo.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!