TEFAF Maastricht klaar voor opening

De TEFAF Maastricht wordt opgebouwd in het MECC © Jo Cortenraedt
Al enkele weken is met man en macht gewerkt om de internationale kunstbeurs TEFAF Maastricht gereed te krijgen voor de opening aanstaande vrijdag. Woensdagochtend legden de kunsthandelaren de laatste hand aan hun stand, in de middag begon de keuring die tot donderdagmiddag duurt.
Een grote groep internationale keurmeesters kijkt dan of alle kunstwerken aan de eisen van kwaliteit en originele afkomst kunnen voldoen.

Anders dan anders

Dit jaar is de The European Art Fair anders dan in voorgaande jaren. In de eerste plaats omdat de beurs in juni wordt gehouden terwijl dit normaal in maart is. Dat heeft alles te maken met covid-19 en ook met de beschikbare data in MECC Maastricht.
In de tweede plaats draait in datzelfde MECC deze weken al de musical Dagboek van een Herdershond, waardoor de Westhal niet beschikbaar is voor TEFAF. In de Noord- en in de Zuidhal staan nu ruim 240 kunsthandelaren uit heel de wereld. Normaal zijn er dat rond de 280.

Smallere gangpaden

Mede door ruimtegebrek zijn de gangpaden iets smaller dan gebruikelijk en sommige stands zijn ook wat kleiner. Ook zal de beurs korter duren, 7 in plaats van 11 dagen. Dat heeft te maken met de drukte in de internationale zomeragenda.

Bezoekers van over de hele wereld

Toch hebben de handelaren er vertrouwen in. Paul van Rosmalen van galerie Borzo, een routinier op de beurs: "Het is net nog iets spannender dan andere jaren. Je weet bijvoorbeeld niet of de Aziaten al durven te vliegen, dat denk ik trouwens niet. We hopen toch wel op Amerikaanse verzamelaars. Ook de grote Amerikaanse musea hebben hun komst gemeld, dus wat dat betreft zijn we optimistisch. Het zou wel kunnen zijn dat de bezoekers vanwege het mooie weer ietsje vroeger de stad intrekken, om een terrasje te pikken. Dat is niet zo erg, als ze maar eerst hier langs komen."