Boerenprotest: 'We doen al heel veel'

Deelnemers van een boerenprotest op het terrein van een veehouder. Bij het protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet werden tienduizenden deelnemers verwacht. © ANP
Veel Limburgse boeren trokken vandaag naar het Gelderse Stroe om deel te nemen aan het boeren protest tegen de stikstofplannen van het kabinet. Volgens Peter van Dijk van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) hebben zij hun punt zeker duidelijk gemaakt.
Dat zei hij in L1Vandaag.
Volgens Van Dijk is het wel zaak dat ze nu ook in Den Haag gehoord worden. "Er waren een aantal politieke partijen aanwezig en zij hebben het signaal opgepakt. Maar de minister is degene die we moeten overtuigen." Van Dijk is wel van mening dat je je stem op een nette en persoonlijke manier moet laten horen. "En dat is vandaag gelukt."

Regionaal

De boeren in onze provincie krijgen eerst te maken met de provincie en gemeentes. "Daar proberen we voldoende reden in te krijgen om op een persoonlijke manier de doelstellingen te halen. We moeten met de lokale overheden om tafel blijven om een praktische manier te vinden om te reduceren en ook de landbouw en bebouwd gebied in leven te laten."
Volgens Van Dijk gaat het niet om de reductie maar om de uitwerking van de plannen. "Het is wel treffend dat de actie op de Veluwe was want dat wordt hard getroffen. Net als Zuid-Limburg, De Maasduinen en De Peel."

'Ze denken dat we niks doen'

"Het Limburgs beleid is dat alle intensieve stallen in 2030 met 85 procent gereduceerd moeten zijn. Maar we hebben de afgelopen 20 jaar al flink verminderd. Ze doen net allemaal alsof we niks doen maar we doen al een hele hoop. We zitten al in de vierde versnelling en moet daar nog een versnelling bovenop."