Honderden autobanden langs de Maas: 'Duidelijk gedumpt'

Langs de Maasoever ruimen vrijwilligers autobanden. © Maas Cleanup
Op een slipvlakte bij de Grensmaas zijn vrijwilligers eerder deze week tijdens een opruimactie op 'wel honderden' autobanden gestuit. Mogelijk zijn ze daar gedumpt.
De vondst is opmerkelijk, want ook in de zomer van 2020 werden volgens vrijwilliger Frank Terwindt meer dan 1000 banden op het gebied van een paar vierkante kilometer gevonden.

Dumping

Dat er dit jaar weer zoveel autobanden en ander afval wordt gevonden, noemt Terwindt 'een schandaal'. "Er is duidelijk sprake van dumping. Destijds hebben we meer dan 1000 banden opgeruimd en nu zitten we weer met zo'n probleem." Naast autobanden vinden de vrijwilligers ook huishoudelijk afval en andere rommel, zoals winkelwagens en auto-onderdelen.
"Het is ook niet zo dat het door de overstroming kan zijn meegekomen, want dat hebben we allemaal opgeruimd. Dit is een ander verhaal." Mogelijk komt er volgens Terwindt nog meer vuilnis boven water. "Een deel is nog niet goed drooggevallen en is dus nog modderig."

Onderzoek

Na de vondst van het duizendtal banden in 2020 werd er een onderzoek opgezet, weet vrijwilliger Terwindt. "Dat heeft naar mijn weten alleen maar verdenkingen opgeleverd, maar geen uitkomst." Rijkswaterstaat is woensdag niet in de gelegenheid om verdere informatie over dat onderzoek te geven.

Fractie opgeruimd

Terwindt raapt met een kleine groep geregeld afval langs de Grensmaas ten noordwesten van het kerkdorp Borgharen. "We hebben met z'n zessen onder andere zo'n 60 autobanden geraapt. Maar het is maar een fractie van wat er op deze slipvlakte ligt." In de winter staat de vlakte onder water, maar tegen de zomer valt 'ie droog. "Traditioneel blijft daar dan ook nogal wat afval hangen."
Een fractie van de gevonden rommel. © Maas Cleanup

Grote opruimklus

"Het is iets wat wij als klein groepje vrijwilligers niet even kunnen klaren", legt Terwindt uit. "Het kleine spul is nog wel af te voeren, maar er zitten ook kliko's en afvalcontainers bij. Die zijn er nog wel door de overstroming van vorig jaar." De grote voorwerpen zijn namelijk lastiger te ruimen en zullen door Staatsbosbeheer worden afgevoerd naar een recyclebedrijf.
Vanwege de vondst van de banden heeft de vrijwilliger dinsdag contact opgenomen met het Instituut voor Natuureducatie (IVN). Woensdag volgt Staatsbosbeheer. Zij zullen dan meedenken over het ruimen van de autobanden.

Maas Cleanup

17 september vindt de Maas Cleanup plaats, waarbij vrijwilligers overal langs de oevers van de Maas vuil rapen. Ook de groep vrijwilligers waar Terwindt geregeld afval mee raapt, doet dan mee. Volgens hem blijft het spannend of zelfs met een grotere groep het probleem tijdig opgelost kan worden. Zelf is hij er die dag niet bij.
In ieder geval is het opruimen in deze periode van het jaar goed te doen, meent Terwindt. "Het water en de vegetatie staat niet te hoog. Nu kom je er goed bij."