Heerlenaar bekent fatale schietpartij: 'In een opwelling'

Politie op locatie na de fatale schietpartij in de Heerlense Elandstraat. © Track '88
Het was inderdaad Zouo 'Tom' A. (31) die de 51-jarige Frank van der Schrier doodschoot in Heerlen op 13 november 2021. Dat heeft de moordverdachte verklaard bij de politie.
Volgens de dertiger was er geen sprake van een vooropgezet plan, dus moord, maar van schieten in een opwelling.

Plotselinge ruzie

Zijn advocate Sjanneke de Crom ziet in het dossier verschillende punten die het verhaal van haar cliënt ondersteunen. Zo zou op camerabeelden te zien zijn dat het slachtoffer achter Zouo aan komt, vermoedelijk na een ruzie, en dat die laatste dan pas de trekker overhaalt. Volgens advocate De Crom verklaren ook meerdere getuigen over een 'plotselinge ruzie'.
"Als hij van plan was een moord te plegen, waarom droeg hij dan geen vermomming?", vraagt de advocate zich af. "Waarom heeft hij eerst zeven minuten voor de woning van het slachtoffer gestaan? En waarom zou hij niet direct schieten, maar wachten tot hij wordt achtervolgd?"

Eigen beveiliging

Justitie staat anders in de wedstrijd. "Hij neemt een vuurwapen mee naar de woning van het slachtoffer. Dat doe je niet zomaar", vindt de aanklager. Zouo heeft daar overigens een verklaring voor gegeven: hij was naar eigen zeggen actief in het drugsmilieu en had altijd een wapen bij zich voor zijn eigen beveiliging. In dit geval ging het om een omgebouwd alarmpistool.

Gevuld strafblad

Advocate De Crom verzocht de rechter woensdag om niet langer ernstige bezwaren aan te nemen voor 'moord'. De rechter ziet op dit moment echter voldoende verdenking voor moord. Het strafblad van de verdachte spreekt ook niet in zijn voordeel. Zouo is immers eerder veroordeeld voor een levensdelict. In 2007 stak hij een kruidenier in Amstelveen dood tijdens een overval.
De toen nog zestienjarige Zouo kreeg drie jaar jeugddetentie en een tbs-maatregel, vanwege een persoonlijkheidsstoornis. Ook in de huidige zaak is er naar de psyche van de verdachte gekeken. Hij is van 6 mei tot en met 16 juni onderzocht in de forensische observatiekliniek Pieter Baan Centrum. Het rapport van de Pieter Baan-deskundigen wordt eind juli verwacht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!