Arriva weet het zeker: vervoerder in 2026 emissieloos

Elektrische bussen van Arriva op het station in Venlo © iStock
Arriva rijdt in 2026 in Limburg volledig emissieloos. Dat zegt regiodirecteur Michiel Cusell. Zelfs vanuit Spanje is nu belangstelling voor hoe de vervoerder dat voor elkaar krijgt.
Op dit moment zijn 95 van de 150 stads- en regiobussen van Arriva in Limburg elektrisch. Dat is de helft van het wagenpark van de vervoerder. "Ik durf te zeggen dat we in 2026 zero-emmissieuitstoot hebben," laat Cusell weten in de L1 Nieuwsshow. "Of de volgende 131 bussen allemaal elektrisch zijn of dat er wellicht al andere technologiën tussenzitten, zal moeten blijken."

Schoner en stiller

De elektrische bussen van Arriva zijn schoner en stiller in vergelijking met dieselbussen. Voordat de vervoerder ermee startte, was het de vraag hoe de grote batterij in de bussen het zou houden. "Hoe de batterij zich zou ontwikkelen was toen spannend. Maar ook na zes jaar presteert de batterij nog heel goed. Het onderhoud ervan doen we zelf in Limburg. Daar leren we veel van."

Een voorbeeld

De Limburgse tak van Arriva is een voorbeeld voor Arriva-bedrijven elders in Europa. Daarom is deze week een Spaanse delegatie in Limburg te gast, om hier eens een kijkje in de keuken te kunnen nemen. "Zij staan aan de vooravond van wat wij al doen. Ze willen leren van onze keuzes, hoe om te gaan met onderhoud, de planningen en onze keuzes. Uiteindelijk hopen ze daar profijt van te hebben."