Stikstofprotest: 'Nederland in oorlog met Boerenrepubliek'

Afbeelding ter illustratie
De voorman van boerenorganisatie Agractie roept boeren in alle regio's - dus ook in Limburg - op om lokaal massaal actie gaan voeren. Volgens Bart Kemp is 'de Staat der Nederlanden in oorlog met de Boerenrepubliek'.
"Er is een staat van beleg afgekondigd om onze grond en eigendommen af te nemen'', sprak Kemp tot de duizenden boeren die zich hebben verzameld in het Gelderse Stroe. Daar protesteren ze tegen het voorgenomen stikstofbeleid.

Verlate start

Het officiële programma van het protest tegen de stikstof- en natuurplannen van het kabinet in het Gelderse Stroe startte rond 13:15 uur. Eigenlijk zou het programma om 12:00 uur van start gaan, maar op dat moment waren nog veel mensen onderweg naar het terrein waar actie wordt gevoerd. Rond 16:00 uur vertrokken de eerste boeren terug naar huis.

'No farmers no food'

Vele duizenden boeren en andere tegenstanders van de stikstofplannen hebben zich verzameld op het terrein. Ook staan er duizenden tractoren rond het veld, waar een podium is neergezet. De sfeer is gemoedelijk. Uit de speakers schalt non-stop boerenrock. Veel betogers nuttigen een drankje, vooral alcoholvrij bier. Ook friet en ijsjes zijn in trek. Verder vlogen er vliegtuigjes met teksten erachter als 'no farmers no food' en 'proud to be a farmer'.

Nodige files

De tractoren die op weg zijn naar het Gelderse dorp bij Barneveld zorgden woensdagochtend voor de nodige files. Vanuit Nederweert vertrokken woensdag rond 4:00 uur zo'n 70 agrariërs op de tractor en met vrachtwagens. Ze reden via de A2 naar het Gelderse dorp Stroe. Weggebruikers op de Limburgse wegen hebben geen last gehad van file door de stoet.

Reis uitstellen

Wel liep de vertraging op de A1 tussen Amersfoort en Apeldoorn flink op door tientallen trekkers die in de richting van Amersfoort reden. Rijkswaterstaat riep daarom op om de snelweg in beide richtingen te mijden. Ook staan of stonden er files op de A4, A12, A16, A28 en A50. Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan de reis uit te stellen, zeker in het midden van het land. Op de A7 bij Drachten in Friesland is rond 11:30 uur een flinke file ontstaan door een blokkade. Op een foto is te zien hoe een voertuig over de hele weg is geschaard. De politie weet niet of het gaat om een bewuste actie die te maken heeft met het boerenprotest, meldt een woordvoerder.

Pech

Rijkswaterstaat heeft meerdere meldingen ontvangen van trekkers die onderweg naar het landelijke protest pech hebben. Zo is er een trekker op de A1 bij knooppunt Beekbergen gestrand. Op de A30 bij Ede heeft een berger een landbouwvoertuig meegenomen vanwege een klapband.

Handhaving beperkt

De politie handhaaft daar waar het kan als tractoren de snelwegen opgaan, maar gezien de massaliteit waarmee dit woensdagochtend gebeurt zal die handhaving zeer beperkt zijn. Dat zei nationaal commandant bij de politie Willem Woelders woensdagochtend in het NOS Journaal. Volgens Woelders blijft het uitgangspunt dat mensen niet op snelwegen mogen rijden met trekkers. "Daar zijn we natuurlijk ook op voorbereid in het hele land. Alleen wat we zien is dat er heel massaal met tractoren toch richting snelwegen wordt gegaan."

Kentekens verwijderen

In onderlinge communicatie roepen boeren elkaar op om de kentekens van de tractoren te verwijderen. Dit is vermoedelijk ingegeven door de wens om een boete voor het rijden op de snelweg achteraf te voorkomen. Het is niet bekend of Limburgse boeren ook gehoor geven aan die oproep.
Het is overigens nog niet verplicht voor trekkers om kentekens te voeren. De regel om dit wel te doen ging weliswaar met ingang van 1 januari in, maar tot 1 juli geldt een coulanceperiode om dat daadwerkelijk in te voeren.