Opgestapt CDA-Statenlid: 'Kan dit niet verdedigen'

Agrariër Johan Geraats stapt als CDA-Statenlid op vanwege de stikstofplannen. © iStock/Provincie Limburg
Opgestapt CDA-Statenlid Johan Geraats zegt niet langer de verantwoordelijkheid te willen dragen dat het CDA de doelstelling over de stikstofplannen van het kabinet goedkeurt. "Ik voel heel erg mee met de boeren die dat nu moeten meemaken dat ze met hun bedrijf zouden moeten stoppen of halveren."
Geraats, die zelf agrariër is, liet dinsdag weten per direct op te stappen. Hij geeft zijn zetel terug aan de partij en verlaat dus het Limburgs Parlement.

Stikstofplannen rigoureus

Hij is het niet eens met de afspraken die in de Haagse coalitie zijn gemaakt en noemt de stikstofplannen 'rigoureus'. "Ik kan dat niet verdedigen en ga dat niet verdedigen om op deze manier met de boeren om te gaan", vertelt hij in de L1 Nieuwsshow. "Stikstof wordt aangegrepen om alle natuurverbetering te realiseren, terwijl stikstof maar een klein onderdeel is van de totale natuurverbetering." Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) benadrukt woensdag opnieuw dat niet wordt getornd aan het doel - 50 procent stikstofreductie in 2030 -, maar dat provincies echt voor maatwerk kunnen zorgen.

Het breekpunt

De agrariër uit Baexem zegt zijn ongenoegen vaker te hebben geuit bij het CDA. "In Den Haag heb ik heel veel contacten gehad met die fractie. Vorige week maandag kwam duidelijk naar buiten dat de CDA-fractie vasthoudt aan de doelen die afgesproken zijn in het coalitieakkoord. Dat was voor mij het breekpunt. Hier kan ik niet verder in mee, want lijkt dat ze eraan vasthouden en niet luisteren naar wat leeft bij de boer."

Raakt elke boer

De plannen zouden ook gevolgen hebben voor zijn aardappelteeltbedrijf. "We bemesten alles met dierlijke mest en dat is prima en goed voor de bodem. Als het bemesten niet meer kan omdat daarbij ammoniak vrijkomt, krijgen wij er ook mee te maken. Het raakt net zo goed andere sectoren. We werken als boeren onder elkaar samen door landerijen te ruilen. Als je één sector gaat aanpakken - in dit geval waarschijnlijk melkveehouderij het hardste - dan raakt dat uiteindelijk elke boer."

Demonstreren tegen plannen

Vele boeren zijn woensdag met hun tractor of vrachtwagen naar Stroe gegaan om te demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Vanuit de parkeerplaats bij de McDonald's in Nederweert reden ruim 70 boeren richting het Gelderse dorp bij Barnveld. Geerats is niet bij het protest. "Ik kan niet weg op het bedrijf, want we zijn druk met beregening."
Overigens weet de Limburgse agrariër nog niet of hij naar een andere partij, zoals de BoerBurgerBeweging (BBB), stapt "Ik ben dit nu aan het verwerken en laat het op me afkomen. Even kijken wat er gebeurt de komende tijd."