GroenLinks-PvdA haakt af in Sittard-Geleen

Stockfoto. © Jean-Pierre Geusens
De progressieve fractie GroenLinks-PvdA doet niet mee in het nieuwe college van Sittard-Geleen. Dat heeft voorman Marco Schipper dinsdagavond aan de formateurs van GOB en CDA laten weten.
De twee grootste partijen in Sittard-Geleen hadden GroenLinks-PvdA nog een dag bedenktijd geboden, nadat het linkse blok de onderhandelingen wilde beëindigen. GroenLinks-PvdA liet weten dat ze daar geen behoefte aan hebben en maakte de breuk dinsdagavond definitief.

Schwienswei

De onderhandelingen strandden op het dossier van de Schwienswei. De gemeente wil een eco-vakantiepark bouwen op het voormalige ESCS-terrein in Sittard, achter zwembad De Nieuwe Hateboer. Het park leunt tegen het natuurgebied De Schwienswei aan. "We voelen ons niet serieus genomen als volwaardige partner", zo meldt Marco Schipper van de GroenLinks-PvdA fractie. "Het zittende demissionaire college wil op 7 juli een volgende stap zetten in het beladen dossier rond de Schwienswei. Dat kregen we als mededeling. Dat ondermijnde het vertrouwen".

Vertrouwen

Met de stap van GroenLinks-PvdA blijken de wonden uit het recente verleden toch te vers. GroenLinks besloot in november 2021 uit de coalitie te stappen, nadat de fractie zich niet kon vinden in een raadsbesluit over het uitstellen van de aanleg van windmolens in Holtum-Noord. Die stap legde een zware hypotheek op de nieuwe onderhandelingen door dezelfde partijen. GOB en CDA vormden ook in de vorige raadsperiode de romp van het college. Het onderlinge wantrouwen manifesteert zich direct in het gevoelige dossier van het vakantiepark. "Je kunt dat principieel noemen, inderdaad", aldus Marco Schipper van GroenLinks-PvdA. "Maar wij vinden dat je over dit dossier eerst afspraken moet maken in de onderhandelingen, voordat je het bij de gemeenteraad neerlegt. Dat is niet gebeurd."

Smal draagvlak

Het stranden van de onderhandelingen is voor beide blokken negatief. GOB en CDA hadden als grootste partijen ingezet op een zo breed mogelijke coalitie. De historisch lage opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen vroeg om een breed draagvlak, zo vonden beide partijen. Bovendien wilde Sittard-Geleen definitief afrekenen met het imago van een stad waar het vaak rommelt in de lokale politiek.

Op elkaar aangewezen

Nadat eerder de onderhandelingen met de Stadspartij en PVV strandden, eindigt nu ook de samenwerking met het progressieve blok. Daardoor blijven GOB en CDA op elkaar aangewezen met een kleine meerderheid van twee zetels. Ruim drie maanden na de uitslag van de verkiezingen heeft Sittard-Geleen nog steeds geen nieuw college.

Langs de kant

Voor GroenLinks en PvdA betekent het einde van de onderhandelingen dat ze ondanks de zetelwinst bij de verkiezingen opnieuw langs de kant staan. Inhoudelijk kunnen ze niets meer afdwingen in de nieuwe coalitie, waarmee de invloed van de progressieve stem in Sittard-Geleen minimaal is de komende raadsperiode. Daarmee dringt zich ook direct een vergelijking op met de landelijke politiek.

Zijlijn in Sittard-Geleen

Waar de leden van zowel PvdA als GroenLinks afgelopen maand instemden met het samengaan van hun fracties in de Eerste Kamer, gebeurde dat vooral met de ambitie om weer een rol van betekenis te spelen in de Nederlandse politiek. Het scenario van de zijlijn in Sittard-Geleen is het déjà vu waar fractievoorzitter Jesse Klaver definitief afstand van wilde nemen.

"Zeg nooit nooit"

De GOB-fractie gaat zich woensdagavond beraden op de nieuwe situatie. Dan wordt ook duidelijk of de PVV alsnog mag meepraten, al lijkt dat scenario erg onwaarschijnlijk. "We hebben de PVV niet definitief uitgesloten, ze zaten op de wachtbank", zo zegt GOB-fractievoorzitter en beoogd wethouder Yvonne Salvino.
Marco Schipper van GroenLinks-PvdA hoopt nog op voortschrijdend inzicht bij het GOB en CDA. "Als ze met een goed voorstel komen, dan zijn we altijd bereid om te praten. Niets is onmogelijk heb ik geleerd, vooral in de politiek van Sittard-Geleen. Maar door in zo'n beladen dossier nu al een vervolgstap te nemen, dan voelen we ons geen volwaardige partner en houdt het op."