Woningnood minst hoog in Zuid-Limburg

Stockfoto. © iStock
De nood voor een woning is het minst hoog in Zuid-Limburg. Voor woningzoekenden is in die regio meestal wel een woning beschikbaar.
Dat komt naar voren in een onderzoek in de Atlas voor gemeenten 2022. De onderzoekers keken naar het aantal woningzoekenden en de beschikbaarheid van huizen.

Geen beschikbaar huis

De minste druk op de woningmarkt is in Zuid-Limburg, de Achterhoek en de provincies Zeeland, Friesland en Groningen. Overigens zijn er in het zuiden van de provincie ook uitzonderingen te zien. Zo zijn er in de gemeente Voerendaal maar per 66 huishoudens 100 woningen beschikbaar. Dat betekent dat voor niet elke woningzoekende direct een huis beschikbaar is. Dat geldt ook voor inwoners van de gemeenten Beek (per 110 huishoudens 100 woningen) en Meerssen (per 108 huishoudens 100 woningen).

Hoogste en laagste woningnood

Wie wel meer zekerheid wil hebben dat er een huis beschikbaar is, kan het beste zoeken in de gemeenten Vaals en Kerkrade. Daar zijn respectievelijk 46 en 49 kandidaten voor elke 100 huizen. De hoogste woningnood is overigens in het noordelijkste punt van de provincie. In de gemeente Mook en Middelaar zijn voor elke 100 beschikbare huizen 119 gegadigden. Ook in de gemeenten Nederweert (per 116 huishoudens 100 woningen) en Maasgouw (per 111 huishoudens 100 woningen) is het lastiger om een passende woning naar wens te vinden.
Bekijk hier hoe het in jouw gemeente zit met de woningnood:
Woningtekort hoger
Er is een tekort van 390.000 woningen in Nederland. Dat komt neer op ongeveer 5 procent van het totaal aantal woningen. Volgens Atlas Research, het bureau dat het onderzoek deed, is het woningtekort in Nederland beduidend hoger dan cijfers het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Dat gaat uit van een tekort van 279.000 woningen.
Het verschil komt door een andere meetmethode die het bureau hanteert. Zo laat Atlas de woonwensen van woningzoekenden, die naar voren kwamen in enquêtes meetellen en tellen ook mensen van onder de 25 mee, die woonruimte zoeken, maar bijvoorbeeld nog bij hun ouders wonen.