Limburgse boeren op weg naar Stroe voor protest

Zo'n 70 tractoren en vrachtwagens vanuit Nederweert op weg naar Stroe. © Fer Traugott
Limburgse boeren zijn in de nacht van dinsdag op woensdag vanuit Nederweert vertrokken naar Stroe om in de middag te demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet.
Vanuit de parkeerplaats bij de McDonald's in Nederweert reden volgens een correspondent ruim 70 tractoren en vrachtwagens richting het Gelderse dorp bij Barneveld. Er waren tientallen boeren die al over de A2 reden en niet verzamelden in Nederweert. Onder begeleiding van de politie gingen de demonstranten de A2 richting Eindhoven op.

Niet over rijkswegen

Vanuit heel het land zijn boeren onderweg naar Stroe om hun ongenoegen te uiten. Op sommige plekken rijden de boeren over de snelwegen, ondanks dat de organisatie van het protest vooraf heeft opgeroepen juist niet over de rijkswegen te komen. In Zeeland is een groep boeren in de nacht dinsdag op woensdag tegengehouden toen ze met tractoren over de A58 reden.

Zijn het zat

"We gaan naar Stroe om duidelijk te maken dat de onzinnige stikstofregels iedere burger in Nederland zoveel geld kost en ze ons op willen ruimen", vertelt boer Peter Beerens uit Nederweert-Eind, die meedoet aan het protest, in de L1 Nieuwsshow. "Het voedselpakket wordt voor de consument duurder. Wij zien het natuurlijk helemaal niet zitten. Wij zijn het gewoon zat. Den Haag willen we niet doen, om daar geen last te bezorgen."

Reis uitstellen

Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan de reis uit te stellen. Dat geldt zeker voor mensen in het midden van het land. Reden is de drukte op de weg, die is ontstaan doordat op verschillende plekken in het land tractoren op de snelwegen rijden. "We verwachten nu dat het zeker in het midden van het land nu snel gaat vollopen." Voor mensen die nu op pad zijn of toch echt de weg op moeten, adviseert Rijkswaterstaat rekening te houden met tractoren, ook op de snelweg. "Pas je snelheid aan en houd afstand."

Stikstofplannen

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de plannen van stikstofminister Christianne van der Wal. De ammoniakuitstoot van de landbouw moet wat haar betreft gemiddeld met 40 procent omlaag, zodat de natuur niet langer wordt overbelast. In beschermde natuurgebieden zelf mag volgens de plannen vrijwel geen uitstoot meer plaatsvinden, direct daaromheen is volgens de minister een vermindering van 70 procent noodzakelijk. Alleen dan gaat het volgens haar lukken om de stikstofbelasting op de natuur genoeg te verminderen.

Meer begrip

Overigens neemt het begrip voor boze boeren toe, terwijl Nederlanders zich minder zorgen maken over de impact van stikstof op de natuur, blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Trouw. Bijna de helft (45 procent) van de respondenten in het onderzoek zegt ‘volledig’ achter de boerenprotesten te staan. In oktober vorig jaar was dit nog 38 procent.