CDA-Statenlid stapt op vanwege kabinetsplannen voor stikstof

Het gouvernement in Maastricht. © iStock
CDA-Statenlid Johan Geraats uit Baexem stapt per direct op. Directe aanleiding zijn de kabinetsplannen rondom stikstof en de koers van de landelijke CDA-fractie daarin.
Geraats geeft zijn zetel terug aan de partij en verlaat dus het Limburgs Parlement. In een verklaring zegt de Statenfractie van het CDA dat Geraats de afgelopen tijd een toenemend aantal stringente regels rondom agrariërs uitgestort zag worden door Den Haag.

Verklaring

“Hij wilde als Statenlid geen verantwoordelijkheid meer dragen voor de afspraken die in de Haagse coalitie zijn gemaakt waarvan het CDA deel uitmaakt. De agrarische sector verdiende in zijn ogen veel meer respect en ervoer de nieuwe plannen als eenzijdig en een slag in het gezicht”, staat in een verklaring. Daarin staat ook dat Geraats nog steeds onverminderd vertrouwen heeft in de Limburgse CDA-fractie en de nieuwe lijsttrekker bij de Statenverkiezingen van maart volgend jaar Michael Theuns. “Maar Johan zag zich genoodzaakt om zijn energie op een andere wijze te besteden”, aldus de fractie.
Geraats was sinds 2015 Statenlid. Hij is zelf agrariër en heeft samen met zijn broer een groot aardappelteeltbedrijf.

'Gaan hem missen'

Fractievoorzitter Mariska Werry stelt zijn keuze om op te stappen te respecteren. “Maar we gaan hem zowel op de inhoud als qua mens missen. Johan was een fijne collega die zich de afgelopen 7,5 jaar ten volle heeft ingezet voor onze fractie en voor zijn achterban”, aldus Werry.
Zij verklaart verder dat de CDA-fractie bij haar eerdere verklaring blijft dat de gepresenteerde kabinetsplannen onrealistisch zijn. Op verzoek van de partij vindt daar vrijdag een spoeddebat over plaats in het Limburgs Parlement.