Sportzaak viert jubileum: bedrijf blaast 160+1 kaarsjes uit

Het familiebedrijf bestaat 160 jaar. De huidige eigenaar is de vijfde generatie. © L1 (Joop Aerdts)
Familiebedrijf Van den Bergh uit Roermond viert dit jaar haar 160e verjaardag. De sportzaak bestaat eigenlijk 161 jaar, maar vanwege corona werd het jubileumjaar met een jaar uitgesteld.
De overovergrootvader van de huidige eigenaar Roy van den Bergh opende 161 jaar geleden een touwslagerij en zadelmakelerij aan de Brugstraat in Roermond. Het gebouw is tevens het oudste winkelpand van Roermond dat nog overeind staat.

Revolutie

"Toen de industriële revolutie begon, werden paarden vervangen door machines en daarom was een zadelmakelerij overbodig", vertelt eigenaar Roy. "Maar men kon wel al goed omgaan met leer. Dus ging het bedrijf voetballen en sporttassen maken."

Vijfde generatie

Op de dag van vandaag is Van den Bergh nog steeds een sportzaak op het retailpark in Roermond, inmiddels uitgebreid met meerdere zaken. Het pand aan de Brugstraat is al enkele keren flink uitgebreid en op dit moment runt Roy, onder dezelfde familienaam, een modewinkel.
"Ik ben nu de vijfde generatie", zegt Roy. "Ik denk dat de kunst van retailer is om tussen alle grote uitdagingen juist de kansen te zien. We zitten nu weer een bewogen periode met de toestand in Oekraïne en de andere crissisen. Maar daar moet je juist proberen creatief mee om te gaan", aldus Van den Bergh.

Mogelijkheid

Of er ook een zesde generatie komt, is nog maar de vraag. De kinderen van Roy krijgen de ruimte, maar ze moeten het zelf ook willen. "Ze zijn nu pas 18 en 21 jaar. Dus ze zijn nog erg jong, maar ik geef ze wel de mogelijkheid. Ze moeten helemaal niks. Als je dit vak niet leuk vindt, dan moet je het zeker niet doen." De huidige eigenaar staat in ieder geval nog een jaar of tien zelf aan het roer van het familiebedrijf.

Jubileumjaar

Tijdens het jubileumjaar viert het bedrijf met al het personeel een groot feest in september. "En ook de consument zal merken dat we jarig zijn met verschillende acties", aldus de retailer.