Meer onderzoek forensisch artsen na niet-natuurlijke dood

Stockfoto © iStock
Forensisch artsen gaan uitgebreider onderzoek doen naar doodsoorzaken. Dat gebeurt nu al als er mogelijk sprake is van een misdrijf, maar dat gaan ze nu ook doen als er geen verdenking bestaat.
"Nabestaanden kunnen soms met veel vragen zitten", zegt forensisch patholoog Bart Latten dinsdag in het L1-programma L1mburg Centraal.

Oorzaak

"Bijvoorbeeld na een onverwachte zelfdoding. Was het echt zelfmoord of is er iets anders gebeurd?", aldus Latten. "Of iemand die plots op jonge leeftijd overlijdt. Dan wil je ook graag precies weten wat er is gebeurd. Misschien is er een genetische oorzaak. In dat geval kan dat goed zijn voor nabestaanden te weten, want misschien hebben die wel dezelfde genetische afwijking."

Project

Van de ongeveer 170.000 sterfgevallen per jaar gaan zo'n 7500 mensen niet dood aan een ziekte, maar door bijvoorbeeld een ongeluk of zelfdoding. Er wordt dan alleen uitwendig onderzoek gedaan door een arts, terwijl zou kunnen blijken dat iemand onder invloed was van drugs of misschien vergiftigd kon zijn. Dan zou alsnog een verdenking kunnen ontstaan. Onderzoekers van het project 'Nader overlijdensonderzoek forensische artsen' willen dat allemaal wel gaan onderzoeken.

Belangrijk

"Het is zo dat we soms de doodsoorzaak niet altijd weten", vertelt Latten. "We willen nu onderzoeken of we belangrijke zaken missen. Op dit moment verschillen de mogelijkheden per regio ook. In de ene regio kunnen ze bijvoorbeeld geen scan maken of in de andere zijn ze minder sterk in toxicologisch onderzoek. We willen gewoon weten of we daardoor veel informatie missen."

Ziekenhuis

Het Maastricht UMC+ doet mee als het gaat om aanvullend genetisch onderzoek. "Als je alsnog vaststelt dat de doodsoorzaak genetisch is, kun je kijken of dat erfelijk is bijvoorbeeld. Zo kun je nabestaanden waarschuwen en preventief iets doen misschien."