Oproep aan ondernemers: 'Houd je aan de basisregels'

Stockfoto. © iStock
Het aantal geregistreerde coronabesmettingen neemt de laatste weken weer toe. Reden voor ondernemersorganisaties om hun leden op te roepen zich weer aan de basisregels te houden.
Ze hopen met handen wassen, ontsmetten, goed ventileren, testen en thuiswerken bij klachten het coronavirus zo veel mogelijk buiten de deur te houden.

Niet opnieuw op slot

"Net als alle mensen willen ondernemers niet dat de samenleving opnieuw op slot gaat en winkels en horeca dicht moeten. We moeten er alles aan doen om dat te voorkomen", zegt Martijn van Helvert, voorzitter MKB-Limburg, in de L1 Nieuwsshow. Dat was voor de belangenbehartiger reden om een brief te sturen naar ondernemers, maar ook de overheid.

Ondernemers stem geven

"Van de overheid verwachten we ook een aantal dingen. Dat die beter gaan dan de vorige keer. Op sommige punten willen we dat er goed geleerd wordt. Bijvoorbeeld om de ondernemers ook een stem te geven als je een beslissing neemt, zodat wij mee kunnen denken over wat wij verwachten wat de impact is van deze maatregel. Dat is de vorige keer niet gebeurd", geeft Van Helvert aan.

Betere Europese samenwerking

Ook is de voorzitter van MKB-Limburg van mening dat de Europese samenwerking beter kan in de strijd tegen het coronavirus. Hij zag dat in België andere maatregelen werden genomen dan in Duitsland. "En in Nederland weer een andere maatregel waardoor je juist in Limburg een hele vervelende situatie kunt krijgen. Je kunt nu niet zeggen dat corona ons verrast. We weten nu dat er een golf aankomt, dat weten we al een hele tijd. We weten ook wat voor gevolgen dat kan hebben. Dus nu kun je wel zorgen dat je dat afstemt met buurlanden."

Ziekteverzuim bij ondernemers

Aangezien het aantal geregistreerde coronagevallen stijgt, vindt Van Helvert dat er nu beter op een nieuwe golf voorbereid kan worden. Ook is het volgens hem zaak dat het ziekteverzuim bij ondernemers zo klein mogelijk blijft. "Want de arbeidsmarkt is al zo krap. Dus ziektes bij personeel kunnen we er niet extra bij hebben."

Heldere scenario's

Het is volgens de MKB-Limburg-voorzitter van belang dat heldere scenario's en critera zijn. "Bijvoorbeeld bij zo'n hoge vaccinatiegraad of bij zo'n hoog percentage van besmette mensen gaan we dit doen. Dan weten ondernemers ook wat ze kunnen verwachten als dit zich voordoet de komende maanden."
Voor de ondernemers ligt er wat MKB-Limburg betreft nu de taak om de ventilatie op orde te hebben en de basisregels toe te passen. "Er is nu minder aandacht voor de basisregels. Die moeten we er weer even in krijgen. We zijn nu nog niet te laat. We zien dat het aantal besmettingen oploopt, dus we moeten niet te laks daarin zijn en heel actief handelen."