Vijf religieuze erfgoedlocaties nu altijd ‘open'

Afbeelding ter illustratie © L1
Vijf religieuze erfgoedlocaties in Zuid-Limburg zijn vanaf nu altijd 'open'. Visit Zuid-Limburg en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben mobiele 360-gradentours van de locaties gemaakt.
Het gaat om Abdij Rolduc in Kerkrade, de Basiliek van Meerssen, de Kluis op de Schaesberg, het Clemensdomein in Merkelbeek en de Cunibertuskerk in Wahlwiller.

Tours

"Met de 360-gradentours is het altijd mogelijk om met je eigen smartphone een kijkje binnen te nemen, ook wanneer de deuren gesloten zijn", meldt Visit Zuid-Limburg. Daarbij hoort ook een audiotour van de locatie. De tours kunnen ook via de website worden bekeken.

Route voor verwondering

Het zijn niet de eerste plekken die als religieus erfgoed zijn vastgelegd met 360-gradentours in het gebied, vertelt een woordvoerster. "De route voor Verwondering hebben we in april gelanceerd. Dat is een fietsroute langs 31 'verwonderplekken' die op die manier zijn ontsloten." De vijf extra locaties zijn niet deel van een fietsroute doordat deze niet in de buurt van elkaar liggen.
Visit Zuid-Limburg hoopt dat het project in de toekomst verder groeit. "We willen het als springplank gebruiken om de rest van de regio ook vast te leggen."

Katholiek verleden

Met de actie hoopt de organisatie dat het katholieke verleden van de regio ook aanslaat bij de jongere generaties. Ook geeft het een 'toeristisch perspectief', meent Visit-Zuid Limburg. De kerken en kloosters moeten zo een duurzame toekomst tegemoet gaan.