Zakkenrollerij verdriedubbeld in jaar tijd

Afbeelding ter illustratie © Istock
Het aantal gevallen van zakkenrollen is in Limburg in een jaar tijd verdriedubbeld. Toch is het aantal berovingen nog steeds lager dan voor de coronacrisis.
Dat blijkt uit een analyse van politiecijfers door ANP/LocalFocus.

Flinke stijging

In totaal zijn er in januari tot en mei van dit jaar 328 gevallen van zakkenrollerij geregistreerd in Limburg. In 2021 waren er in die periode 108 meldingen. Als het aantal zakkenrollerijen in Limburg op dit tempo doorgaat, zal het naar verwachting zowel de cijfers van 2020 als 2021 overstijgen.
Vóór de coronacrisis was het aantal meldingen van zakkenrollen in Limburg echter nog vele malen hoger. In 2019 ging het bijvoorbeeld om 1273 berovingen.
Bekijk hier de cijfers tussen 2018 en 2022:

Gemeenten

Vooral in grote gemeenten is er sprake van zulke diefstallen. In Maastricht steeg het bijvoorbeeld hard: daar werden van januari tot en met mei dit jaar 180 gevallen van zakkenrollerij geregistreerd door de politie. In dezelfde periode in 2021 gebeurde dat 'slechts' 33 keer: een toename van 445,5 procent. Ook in Roermond nam het aantal zakkenrollerijen bovengemiddeld toe.
Bekijk hier de stijging van het aantal geregistreerde zakkenrollerijen in 2022 ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor:

Coronapandemie

De toename zou volgens de politie verklaard kunnen doordat we vanwege de versoepeling van de coronamaatregels weer volop naar evenementen kunnen. Ook zijn de winkelstraten weer drukker en hoeft niet meer anderhalve meter afstand gehouden te worden. Daardoor wordt het zakkenrollers makkelijker gemaakt om hun slag te slaan.

Landelijke cijfers

Landeljik gezien is het aantal diefstallen verdubbeld. In mei was het aantal zakkenrollen zelfs het hoogste sinds het begin van de coronacrisis. In geheel 2022 zijn er tot nu toe bijna 3.700 gevallen van zakkenrollerij bij de politie gemeld. Vorig jaar waren dat er ongeveer 1.600 in diezelfde periode.
In Limburg is de stijging dus harder dan landelijk, maar we zijn geen koploper: in Groningen verviervoudigde het aantal zakkenrollerijen. In absolute cijfers worden mensen in Amsterdam tot nu toe het vaakst van hun eigendommen beroofd (1.195 meldingen).