SVL bezorgd over plannen voor meer arbeidsmigranten

Stockfoto. © iStock
De fractie van SVL in het Limburgs Parlement maakt zich grote zorgen over wat zij noemt de 'ontwrichtende gevolgen van arbeidsmigratie voor de samenleving' in Limburg en Nederland als geheel.
SVL heeft daar schriftelijke vragen over gesteld aan het provinciebestuur naar aanleiding van oproepen van de Europese Commissie en minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor meer arbeidsmigranten. Migranten uit Egypte, Tunesië en Marokko en bijvoorbeeld werkloze jongeren uit Spanje en Frankrijk.

Onbenut potentieel

SVL ziet dat totaal niet zitten. Er zijn genoeg mensen die in Limburg en de rest van Nederland wonen om het al het werk dat er ligt uit te voeren. Met name bij veel 55-plussers is sprake van langdurige werkeloosheid, zo SVL-statenlid Bart Smeets. "Is het provinciebestuur het met SVL eens dat we eerst al het onbenut arbeidspotentieel dienen in te zetten alvorens we nog meer arbeidsmigranten naar Limburg of Nederland halen", zo luidt één van de vragen van Smeets.
Hij pleit ook voor een verhoging van het minimumloon en het toepassen van arbeidskortingen om de tekorten op de arbeidsmarkt op te vangen.