Duizenden kilometers zweefvliegen door Europa

De zweefvliegtuigen in Venlo. © L1 (Guus Benders)
Meer dan 60 zweefvliegtuigen startten maandag in Venlo aan een avontuurlijke tocht van 2500 kilometer dwars door Europa. De 60 teams moeten binnen twaalf dagen terug zijn in Venlo.
"Het was goed zweefvliegweer", zegt organisator Jan Senft van Euroglide 2022. "Maar de omstandigheden waren ook weer niet ideaal." De zweefvliegwedstrijd vindt normaal gesproken eens in de twee jaar plaats, maar door corona was de laatste editie alweer vier jaar geleden.

De lucht ingetrokken

De vooruitgeschoven vijftienfe editie startte vanaf de zweefvliefgstrip op de Groote Heide in Venlo maandag. Stipt om 12:00 uur werden de eerste kisten de lucht ingetrokken door een sleepvliegtuig. Die konden zo'n zes kisten per uur de lucht in helpen. Daarna moesten de piloten het zelf doen.

Motor

Een aantal kisten had ook een eigen motor die gebruikt kan worden om op te stijgen - of naar een vliegveld te navigeren als er geen thermiek meer is. Maar zo gauw de motor aan ging, stopte de teller voor de wedstrijd.

Keerpunt Szczecin

Pas als de laatste kist de lucht was ingetrokken, mochten ook de andere koers zetten richting het keerpunt in Noordwest-Polen, bij de stad Szczecin. Het is zo'n 700 kilometer vliegen. Als de weersomstandigheden echt goed zijn, red je dat in een dag. Maar organisator Jan Senft denkt dat een team maandag met 300 tot 400 kilometer heel blij mocht zijn.

Weiland

De teams weten niet waar ze slapen maandagavond. Ze kijken hoe ver de wind en thermiek hen brengen en moeten ergens landen. Het liefst op een vliegveld, maar als het niet anders kan ergens in een weiland. Een team bestaat behalve de mensen in de lucht ook uit een volgwagen die bij kan springen als er niet op een vliegveld geland kan worden. Vaak wordt er afgewisseld in de teams wie er vliegt en wie er rijdt.
Deelnemers aan Euroglide hebben twaalf dagen om terug te keren in Venlo. De echte snelle teams worden al binnen vijf dagen terug verwacht.