L1mburg Centraal: Oekraïners aan 't werk in de provincie

Stockfoto. © iStock
Oekraïners aan 't werk in onze provincie, Queen in het Horster dialect en meer Limburgs nieuws.
Dit is L1mburg Centraal van maandag 20 juni.

Oekraïners aan 't werk in onze provincie

Er zijn op dit moment zo'n 800 Oekraïners aan 't werk in onze provincie, zo blijkt uit cijfers van het UWV. In de meest gevallen doen ze werk dat normaal gesproken gedaan wordt door lager opgeleiden, Bijvoorbeeld in de schoonmaakbranche of in de logistiek en in supermarkten. In die sectoren is er een groot tekort aan personeel, dus daar zijn ze heel blij met de extra handjes. (In Venlo krijgen geïnteresseerde vluchtelingen nu een speciale cursus waarbij ze in een paar dagen tijd klaar worden gestoomd voor een baan in de logistiek. Zo krijgen ze onder meer les in de veiligheidsprotocollen en leren ze een heftruck te besturen.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Pinkpop 2022 zit erop

Het zit erop. Gisteravond is Pinkpop in Landgraaf afgesloten. Een drukbezochte, succesvolle en bovendien warme 51e editie. De campinggasten werden vanochtend na dagen van hitte wakker in de regen. Die duurde overigens niet lang. Later vanochtend liet de zon zich weer zien en konden de campinggasten al dan niet opgedroogd hun spullen inpakken en vertrekken op weg naar huis.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Queen in het Horster dialect

De liedjes van Queen zijn al in talloze uitvoeringen gezongen en gespeeld. En daar is nu een bijzondere bewerking bijgekomen: Queen in het Horster dialect. De rockband Pigtail brengt samen met de koninklijke harmonie van Horst vier uitverkochte voorstellingen.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Eerste training Roda JC

Als eerste Limburgse profvoetbalclub begon Roda JC vandaag aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De selectie van de club is nog niet compleet, en dan kan het publiek soms uitkomst bieden.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Getekend voor het leven

Afgelopen weekend kwamen de langverwachte excuses van het kabinet aan de soldaten van Dutchbat III, die vochten in voormalig Joegoslavië. Velen van hen kwamen met trauma's terug van die missie. Getekend voor het leven. Zo ook Erwin Graat uit Grevenbicht. Als gevolg van PTSS zag hij de relatie met zijn vrouw en kinderen compleet in duigen vallen. Zijn dochter, singer-songwriter Indy schreef alle problemen die ze met haar vader heeft van zich af in een confronterend nummer. Vader en dochter praten open over de problemen binnen het gezin. Speciaal voor L1 speelde Indy het nummer voor het eerst in het bijzijn van haar vader.
Bekijk hier de hele reportage terug.