Limburgers krijgen post voortaan (deels) klimaatneutraal

Stockfoto. © iStock
Limburgers die wonen tussen Echt en Elsloo ontvangen vanaf deze week hun pakketjes klimaatneutraal. Tenminste, het laatste deel van de route.
In Sittard-Geleen is namelijk een klimaatneutrale CityHub geopend van DHL. Woordvoerder Frederique Martin laat weten dat het nieuwe pand niks uitstoot.

Stroom

"Er is met alles rekening gehouden. Het gebruik van de materialen, de stroomvoorziening en we zijn gasloos." Stroom ontvangt het bedrijf via zonnepanelen op het dak, waar ook de bestelwagens mee worden opgeladen. Überhaupt zijn alle wagens die door Nederland rijden elektrisch, zo laat Martin weten.

Roermond

De klimaatneutrale hub - aan de toepasselijke Transportlaan in Geleen - is de derde in Nederland. Maar ook inwoners van Roermond krijgen over een tijdje 'klimaatneutrale' pakketten. Daar is eenzelfde soort pand in aanbouw. "We hebben in totaal acht vestigingen in Limburg, en het is wel de bedoeling dat die in de toekomst allemaal aangepast worden", vertelt Martin. "Er worden nu 27 panden binnen drie jaar vernieuwd, daarna is een nieuwe ronde."

Medewerkers

Hoewel het bedrijf zo klimaatneutraal mogelijk probeert te zijn, kunnen medewerkers doen en laten wat ze willen. "Iedereen wordt wel opgeleid tot e-commerce specialist en daar is ook aandacht voor hoe je in je werk en privé zo duurzaam mogelijk te werk kan gaan. Iedereen kan vervolgens zelf daar een invulling aan geven", aldus Martin.

'The last mile'

Overigens zullen de vele duizenden pakketten per dag hoogstwaarschijnlijk niet helemaal klimaatneutraal bij de Limburgers in huis belanden. DHL is ook afhankelijk van andere bedrijven, die (wellicht) nog niet klimaatneutraal te werk gaan. Martin benadrukt dan ook dat het in dit geval om 'the last mile' gaat, een beroepsterm om aan te geven dat het om de laatste paar kilometers gaat.