Moordverdachte verklaart over gruweldaad: 'Hield van haar'

Voor haar woning in Blerick werd de 26-jarige Laura Schreurs om het leven gebracht. © L1 (Peter Beeker)
Als het aan justitie ligt, gaat de 40-jarige Hugo Q. vijfentwintig jaar de cel in voor de moord op Laura Schreurs (26) uit Blerick, begin december 2020. Ook moet de Portugees zich verplicht laten verplegen in een gesloten tbs-kliniek.
Dat bleek maandag tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak van Hugo Q. in de rechtbank van Roermond. Hugo heeft zich tijdens voorbereidende zittingen niet in de rechtbank laten zien. Maandag was hij wel aanwezig. Dat was de wens van de familie, omdat nabestaanden hem in de ogen wilden aankijken.

'Ik haat mezelf'

"Ik heb haar van het leven beroofd. En ik haat mezelf om wat ik gedaan heb. Ik hield van haar", verklaarde Hugo in de rechtbank. De verdachte sprak van een 'verschrikkelijke misdaad'. "Er is iets mis met me", zei de Portugees.

Crimineel verleden

Laura overleed op 8 december 2020 toen Hugo haar met een broodmes meermaals in haar hals stak. Dat gebeurde pal voor haar woning in Blerick. Na de gruweldaad sloeg Hugo op de vlucht. De politie pakte hem twee dagen later op in Spanje, waarna hij uitgeleverd werd aan Nederland. Al gauw werd duidelijk dat de Portugees een crimineel verleden heeft. In 2005 sneed hij zijn zwangere vriendin Hayley Richards (23) haar keel van oor tot oor door. Dat gebeurde in Engeland.

'Droomde over haar'

Hugo kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd, maar werd in 2014 uitgeleverd aan zijn geboorteland en kwam daar vervroegd op vrije voeten. De Portugees verhuisde naar Nederland en kwam via het werk in contact met het slachtoffer. Hij stuurde onder een valse naam Laura vervelende berichten via sociale media. Hugo: "Ik heb haar gestalkt. Ik dacht aan haar en droomde over haar."

Mes om mee te eten

Laura maakte daar melding van bij de politie. Op de fatale dag had Laura in de middag een afspraak bij de politie, maar enkele uren daarvoor werd ze doodgestoken. Maar waarom ging Hugo op zijn scooter én met een broodmes op zak richting Laura's huis? Het moordwapen nam hij vanuit zijn eigen woning mee, omdat hij dat nodig had om te kunnen lunchen op zijn werk.
"Ik wilde bij haar zijn en haar vertellen dat ik me alleen voelde. Ik zweer het: ik wilde alleen met haar praten", aldus Hugo. Naar eigen zeggen wist de Portugees niet wat hij deed. "Ik heb haar uitgescholden, maar het was net alsof ik haar niet zag. Toen hoorde ik iemand gillen, zag ik overal bloed, waarna ik gevlucht ben."

Zoektermen telefoon

Hugo had in 2020 via zijn telefoon gezocht hoe hoog een straf op moord in Nederland is. Maar daar bleef het niet bij: ook speurde hij naar GPS-trackers en messen. "Alles wijst op een geplande actie. Hij is een recidiverende moordenaar", aldus het Openbaar Ministerie (OM).

Advies onderzoekers

De moordverdachte is onderzocht in psychiatrisch observatiekliniek Pieter Baan Centrum (PBC). Onderzoekers van het PBC stellen dat Hugo een man is 'met meerdere gezichten'. Hij kan niet omgaan met spanningen en heeft zijn emoties niet in de hand. Volgens het PBC moet Hugo zich intensief laten verplegen en adviseert tbs met dwangverpleging.

Waarom?

Tijdens de strafzaak tegen Hugo maakte de familie gebruik van hun spreekrecht. Nabestaanden zitten in een emotionele achtbaan. "Ik mis haar zo erg. Je hebt ons alles afgenomen. Met alle verjaardagen, met Moederdag en Vaderdag afgelopen zondag, blijft één stoel leeg. En dat voor de rest van ons leven", las Slachtofferhulp Nederland namens moeder Monique voor.
De emoties liepen hoog op; zus Anouk haalde herinneringen op. "Waarom heb je dit alles van ons afgenomen? Mijn dochter heeft haar tante Laura nooit mogen ontmoeten. Ik vergeef het je nooit. Het is beter voor jezelf dat je je hele leven blijft opgesloten en niemand van onze familie tegenkomt. Wat heeft zij jou aangedaan dat je dit hebt gedaan?"

Te hoge strafeis

De advocaat van Hugo, Erik Gorsselink, vindt een celstraf van vijfentwintig jaar veel te lang. Zijn cliënt heeft 'snel een behandeling nodig' en geen langdurige detentie. Volgens de raadsman is Hugo geen psychopatische moordenaar en heeft hij spijt van zijn daad. Een gevangenisstraf van zes jaar en een behandeling zou passender zijn.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.