Bruiloftsfeest verstoord door vandalen: 'Opvoedcursus nodig'

De schade op Kasteelhoeve de Grote Hegge in Thorn. © Danny Keppels (Facebook)
Tijdens een bruiloft op Kasteelhoeve de Grote Hegge in Thorn hebben vijf ongenodigde jonge mannen vrijdagavond voor overlast gezorgd.
Ze hebben daarbij het landgoed op verschillende manieren vernield, meldt eigenaar Danny Keppels op sociale media.

Vandalisme

De ongenode gasten wilden rond middernacht 'deelnemen' aan het besloten huwelijksfeest, waarna zij onder andere een hek omver hebben geduwd en stoelen hebben gesloopt. Het gaat volgens Keppels om vijf mannen in de leeftijd van 20 tot 30 jaar.

Party crashers

Eerder die avond zouden de jongens zijn aangemeerd bij Restaurant Humphrey's in het dorp om daar wat te drinken, weet locatiemanager Jeroen Mulders. "Daar hebben ze zich zo misdragen, dat ze van het terras verwijderd zijn. Toen zijn ze bij ons gekomen en hebben ze geprobeerd te party crashen." Ze probeerden op het bruiloftsfeest bier te bestellen, maar kregen dat niet.
Vanaf dat moment krijgt Mulders de vandalen in het oog: "Ik woon op de locatie en was met de hond aan het wandelen. Buiten bij de opstelling van de ceremonie hebben ze met stoelen gegooid, zijn ze over hekwerken geklommen en hebben ze geprobeerd boompjes kapot te maken."

'Rustig houden'

De locatiemanager weet één van de vandalen bij de kladden te grijpen. "Ik heb gezegd dat 'ie zich rustig moest houden. Maar ik had mijn hond bij en was bang dat ze zich op het dier zouden loslaten, dus heb ik hem snel weer laten gaan. Dan ben je verder van huis."
Mulders belde 112, waarna de politie 'een dik uur' zocht. Vermoedelijk waren de jongeren er toen al met de boot vandoor.

Huwelijksfeest

De gasten van het bruiloftsfeest zijn de jongeren niet onopgemerkt gebleven, hoewel dat beperkt is gebleven. "De bruid zelf heeft helemaal niks gemerkt, de bruidegom een beetje. Het heeft niet geleid tot een andere sfeer", weet locatiemanager Mulders.

'Samen biertje drinken'

"Ik wil graag even een biertje met ze drinken en het gesprek met ze aangaan", schrijft eigenaar Kessels op zijn Facebookpagina. Wat dat inhoudt? "Eens even vertellen hoe je je kunt gedragen", zegt Mulders. "Het kan lachwekkend zijn, maar je blijft met je poten van andermans spullen af. Als we dat duidelijk kunnen maken, zou dat fijn zijn."
Zo niet, dan zegt de locatiemanager ook wel met de ouders van de jongeren om tafel te willen, voor een opvoedcursus die nodig zou zijn.

Schadepost

De schade is beperkt gebleven. "Het is geen schadepost in de duizenden", legt Mulders uit. "Maar het gaat om het idee. Ze mogen betalen, maar ik zeg liever: 'Geef het aan een goed doel'." De gevolgen voor de vandalen zullen dan ook niet schrikbarend zijn. "We gaan niemand opsluiten en de vinger afknippen", lacht hij. "Maar zij willen een biertje, dat kunnen ze krijgen!"
Volgens de politie wordt er maandagmiddag aangifte gedaan. Er zijn vooralsnog geen aanhoudingen.