Deel Sint-Pietersberg achter hek: 'Natuur ernstig verstoord'

De Westhelling op de Sint-Pietersberg. © Natuurmonumenten
Langs de gehele Westhelling en boven de Duivelsgrot op de Sint-Pietersberg bij Maastricht worden rasters geplaatst.
Dat moet de rust terugbrengen voor de natuur en de bewoners, meent Vereniging Natuurmonumenten. "Er is nu op beide plekken sprake van ernstige verstoring van de natuur en bij de Westhelling wordt ook de nachtrust van de bewoners verstoord."

Westhelling

Aan de Westhelling komen veel mensen voor hun ontspanning. Na zonsondergang is dat niet toegestaan: het verstoort niet alleen de nachtrust van omwonenden, maar stoort bijvoorbeeld ook uilen en dassen in het gebied.
Al meerderere malen zijn er gesprekken en ontruimingen van bezoekers geweest, maar dit heeft niet genoeg effect gehad. Het zou volgens Natuurmonumenten vooral om studenten gaan.

Duivelsgrot

"De bovenkant van de Duivelsgrot is de afgelopen jaren al meerdere keren dicht gelegd met takkenrillen omdat er valgevaar is en omdat er bijzondere kalkrots flora groeit", legt de vereniging daarnaast uit. De takken werden echter al meermaals weggehaald en de planten worden er door wandelaars platgelopen.
De nieuwe afrastering moet mountainbikers en wandelaars uit het gebied weren.

Werkzaamheden

De vereniging zegt het te betreuren dat de maatregel nodig is, maar dat het merendeel van de bewoners blij is dat er actie wordt ondernomen.
Eind juni worden de hekwerken geplaatst. "Degene die daarna over de afrastering klimt is in overtreding en kan een boete krijgen", legt Natuurmonumenten uit. In het najaar wordt gekeken of de maatregelen het gewenste effect hebben.