Pinkpop 2022 zit erop: 'Heel puik festival neergezet'

De festivalgangers op Pinkpopzondag 2022 © Jean-Pierre Geusens
Na twee jaar afwezigheid was Pinkpop de afgelopen drie dagen weer terug. De organisatie kijkt met een tevreden gevoel terug op het verloop van de 51e editie.
"Ondanks de strubbelingen in het voortraject met leveranciers en de personeelsproblemen die je overal ziet, denk ik dat we een heel puik festival hebben neergezet. Ik ben heel blij", reageert Niek Murray, een van de festivalmanagers, op L1 Radio.

Mensen verkoelen

Op vrijdag en zaterdag waren 70.000 mensen te vinden op het Megalandterrein. Zondag waren dat er zo'n 58.000. Vooral de hitte zorgde nog voor een uitdaging voor de organisatie. Dat leverde vrijdag kritiek op, omdat er te weinig waterpunten waren. De volgende dag, met temperaturen van 35 graden, waren er exta tappunten. Ook mochten bezoekers een eigen fles van maximaal een halve liter meenemen. "Het is moeilijk om met 70.000 mensen helemaal aan de vraag te voldoen. Ik denk dat we mogen zeggen dat we er alles aan hebben gedaan om de mensen te verkoelen", zegt Murray.

Niet kernwaarde verliezen

De organisatie richtte zich dit jaar op een stukje beleving. "Zonder de kernwaarde te verliezen en zonder af te vallen wat Jan in 50 jaar heeft opgebouwd." Ook werd ingezet op decor en was de indeling van het terrein veranderd. "Wat heel goed bevalt, want we krijgen veel goede reacties. Ook zijn er mensen die gewend zijn om een rondje te maken en zich nu vastlopen op de silent disco. Dat zijn allemaal dingen die we gaan evalueren en kijken of we dat behouden."

Heel kritisch

Overigens is er ook nog altijd voormalige festivalbaas Jan Smeets die zijn drie opvolgers Niek Murray, Sierk Janssen en Tirsa Creusen voorziet van feedback. "Jan is heel kritisch. We hebben meerdere rondjes gemaakt. Naar buiten toe kan hij zeggen dat hij sommige dingen niet leuk vindt. Als we alleen zijn, laat hij wel weten wat hij heel goed vindt vallen. En sommige dingen is hij het niet mee eens. We zijn blij mee dat hij dat vindt. Het zou anders raar zijn dat hij het altijd anders heeft gewild."

Hele verantwoordelijkheid

Ook Richard de Boer, burgemeester van Landgraaf, kijkt tevreden terug op het driedaagse festival. "Er was hier geen enkele aanleiding op het gebied van veiligheid om in te grijpen." Toch was het voor hem als burgemeester ook heel spannend. "Er kwamen dagelijks 70.000 man. Dat is een hele verantwoordelijkheid."
De gemeente kijkt met de organisatie welke leerpunten er voor volgend jaar zijn. "Een belangrijke straat, zoals de Hofstraat, komt voetgangersverkeer overheen, en soms gemobiliseerd verkeer. Dat moet je goed met elkaar afstemmen. Een volgende keer kun je dat misschien nog intelligenter doen door dat uit elkaar te halen."