Pinkpopmanager Niek Murray tevreden over verloop

Het Pinkpop-terrein van 2022. © ANP
Pinkpopmanager Niek Murray kijkt tevreden terug op het verloop van Pinkpop, dat dit jaar voor het eerst zonder de bezielende leiding van Jan Smeets plaatsvond.
De voormalige Pinkpopbaas werd opgevolgd door het drietal Niek Murray, Sierk Janssen en Tirsa Creusen. "Het was een flinke doop", noemde Murray zijn eerste optreden als festivalmanager. "Maar we zijn tevreden."

Nieuwe stuurlui

"Jan heeft vijftig jaar Pinkpop op zijn manier gedaan. Bepaalde vernieuwingen zou hij zelf nooit gewild hebben. Wij wilden dat wel proberen. Nieuwe stuurlui", vat Murray samen. Jan Smeets fronste daarover weliswaar zijn wenkbrauwen en had ook wel kritiek, aldus Murray. "Maar hij deed het met een knipoog."

Catering

Op Pinkpop lag voor de catering de nadruk onder Jans leiding vooral op de traditionele frites met kroket - voor Jan was dit genoeg - nu is daar een aantal exotische maaltijden bij gekomen. Nog meer vernieuwingen: het hoofdpodium heette nu South Stage, het Noord-Podium is omgedraaid en staat op de plek waar eerst het bierterras was, The Garden of Love is verdwenen, er zijn meer terrassen en wc's, en de muntprijs steeg van 2,80 euro in 2019 naar 3,20 euro.

Afscheid

Smeets nam zaterdagavond afscheid van zijn publiek, vlak voor het concert van Pearl Jam. Hij wuifde het publiek voor hem kort vaarwel, maar sprak de mensenmassa niet toe. "Hij had vlak daarvoor al aan ons gezegd: ik weet niet of ik er iets uit krijg", aldus Murray. "Op het podium vond hij het niet nodig om iets te zeggen." Hoewel Smeets opstapt als directeur van Pinkpop, blijft hij wel adviseur.

EHBO

Volgens Murray is het festival verder zonder noemenswaardige bijzonderheden verlopen, afgezien van de hitte vrijdag en zaterdag dan. "Er was meer druk op de EHBO", zei hij hierover. Hoeveel mensen door de hitte bevangen werden zei hij niet. "Daarover doen we geen mededelingen."
Volgens hem is de programmering van het festival goed bevallen. "De mix van muziek beviel goed, en met name bij de headliners Metallica en Pearl Jam zag ik mensen goed los gaan."

Zondag

Vrijdag en zaterdag werd het festival bezocht door 70.000 mensen, beide dagen waren - evenals de weekendkaartjes - uitverkocht. "Voor de zondag zijn nog kaartjes verkrijgbaar", laat Murray weten. Hij schat het aantal bezoekers zondag op zo'n 58.000.