Jan Smeets blijft kritisch ook nu hij een stapje terug doet

Emotioneel afscheid van voormalig Pinkpopbaas Jan Smeets tijdens de tweede dag van Pinkpop. © ANP
Wie denkt aan Jan Smeets denkt aan het Landgraafse festival Pinkpop. "Deze man heeft ons gebracht waar we nu staan", zegt Pinkpopmanager Niek Murray.
Onder luid applaus door tienduizenden festivalgangers nam voormalig directeur Jan Smeets - beter bekend als Mister Pinkpop - zaterdagavond afscheid van zijn Pinkpop. Smeets is een van de oprichters van Pinkpop.

'Goede opvolgers'

"Op een gegeven moment komt aan alles een einde. Ik heb goede opvolgers", vertelt Smeets in een gesprek met L1. Dat hij een stapje terugdoet, komt niet uit de lucht vallen. In 2020 kondigde hij zijn aftreden aan, precies na vijftig jaar Pinkpop.
Ook met zijn gezondheid gaat het niet goed, beaamt hij. "Ik ben een long covid-patiënt. Maar ik heb zeker al rondgelopen op het terrein. We hebben meteen cola gedronken, foto's gemaakt en handtekeningen gezet", aldus Mister Pinkpop.

Niet afwijken

Niek Murray, Sierk Janssen en Tirsa Creusen nemen het stokje over. Maar Smeets zal niet helemaal verdwijnen. Hij blijft adviseur van het festival en zal waar nodig is kritiek geven. "Zo herken ik sommige dingen niet terug op het Megalandterrein. Ik ben het bijvoorbeeld niet eens met de gedraaide podia." Op de vraag of hij het niet een kans moet geven, zegt hij: "We moeten gewoon doen wat we altijd gedaan hebben."
Zijn opvolgers zijn inmiddels gewend aan het feit dat Smeets naar perfectie streeft. "Ik hoop dat hij ieder jaar komt en ons vertelt wat we verkeerd doen. Hij blijft kritisch", vertelt Murray glimlachend.