Anderhalf miljoen euro van anabolenkoning in beslag genomen

Stockfoto. © iStock
Justitie heeft beslag gelegd op ruim anderhalf miljoen euro aan vastgoed en goederen van Leroy M. (31), de Hoensbroekse hoofdverdachte in één van de grootste Nederlandse anabolenonderzoeken ooit.
Dat blijkt uit informatie in handen van L1. Volgens opsporingsdiensten zat Leroy, al dan niet met anderen, achter websites als steroiden.com en steroidenshop.com.

Zes miljoen euro

Via alleen al één van die websites zijn volgens de politie in vier jaar tijd 60.000 bestellingen geplaatst door zo'n 11.000 klanten en zorgde dat voor een omzet van zes miljoen euro. De handel in anabole steroïden is strafbaar gesteld in de geneesmiddelenwet en kan in theorie leiden tot jarenlange gevangenisstraffen. Het gebruik van dergelijke middelen is wél toegestaan.

Vriendenhandel

Volgens justitie heeft Leroy jarenlang anabolenhandel gedreven en werd hij daarbij geflankeerd door zijn vrienden Melvin D. (27) uit Geleen, Maastrichtenaar Szymon W. (28) en diens stiefvader Piotr B. (45). Ook de partners van Leroy en Melvin zijn gearresteerd in dit onderzoek. Drie anderen zijn wel door de politie gehoord als verdachte, maar niet aangehouden.
Iedere verdachte zou in zekere mate een rol hebben gespeeld in de handel. Daar waar Leroy een centrale rol zou spelen in het produceren en verkopen van anabole steroïden, zouden anderen 'slechts' hebben geholpen bij het etiketteren van verpakkingen of eindproducten naar klanten hebben gebracht.
Klanten en bezoekers van website steroiden.com krijgen sinds 17 mei 2022 deze melding te zien. © Printscreen steroiden.com

Kletsende kennis

Een woningoverval bij Leroy in maart 2021 geldt gek genoeg als startpunt van het onderzoek. De overvallers claimden later bij de politie dat ze verhaal kwamen halen bij de anabolenkoning; de producten die ze van Leroy hadden gekocht, zouden van slechte kwaliteit zijn. Ze namen 9000 euro cash mee en zagen dat als vergoeding voor de slechte service.
Na die overval heeft iemand uit de directe omgeving van Leroy ook een boekje over hem open gedaan. Die getuige wees de politie niet alleen op de anabolenhandel zelf, maar ook op opslaglocaties en namen van andere betrokkenen.

Rolex en Range Rovers

Het gaf de politie de kans om telefoongesprekken van verdachten af te luisteren en betrokkenen uitgebreid te observeren. De opsporingsdiensten kregen een inkijkje in een luxueus leven met vakanties naar Dubai, Rolex-horloges en auto's als Porsches en Range Rovers. Inmiddels zijn veel van die goederen door justitie in beslag genomen.

Vrouwen vrijgelaten

Wesley Houben en Nienke Bloebaum, advocaten van hoofdverdachten Leroy en Melvin, willen niet reageren op vragen over de zaak. Szymon is vrijgelaten, maar zijn advocate Gita Biesmans geeft geen toelichting. Ook de twee vrouwelijke verdachten zijn op vrije voeten. Justitie lijkt van plan de vrouwen via een afzonderlijke zaak voor de politierechter te willen brengen. Vasco Chorus, die één van hen bijstaat, wil dit niet bevestigen.

Simpele klusjesman

Dat Piotr wél vast blijft zitten, vindt zijn advocaat Peer Szymkowiak onbegrijpelijk. "Hij is niet meer dan een klusjesman. Letterlijk: hij deed klusjes in de sportschool van één van de hoofdverdachten. Zijn rol is heel klein. Mijn cliënt maakte geen anabolen, had geen eigen website, leefde geen luxe leven. Integendeel tot anderen in deze zaak. Ik snap hier helemaal niks van."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!