Energienet vol: 'Twee derde ondernemers binnen jaar in knel'

Stockfoto. © iStock
Meer dan twee derde van de ondernemers in Limburg en Brabant komt binnen een jaar in de problemen door de gevolgen van het volle stroomnet. Een kwart zegt binnen drie jaar in de moeilijkheden te komen.
Dat blijkt uit een flitsenquête onder 365 werkgevers door de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) en ondernemersorganisatie VNO-NCW Brabant Zeeland.

Grote problemen

TenneT en Enexis besloten eerder om voorlopig geen nieuwe aansluitingen voor grootverbruikers in behandeling te nemen. Volgens de twee organisaties levert dat een groot probleem op. Ondernemers die willen verduurzamen, verbouwen of het productieproces willen aanpassen moeten dat door het volle net uitstellen.
Het belemmert volgens een deel van de deelnemende ondernemers de groei van het bedrijf (47 procent), de energietransitie (44 procent) en de bedrijfsvoering (25 procent).

'De druppel'

"Voor veel ondernemers is dit de druppel", zegt voorzitter van het LWV Ron Coenen. Daarbij verwijst hij naar het klimaatakkoord van 2019, waarin ondernemers verplicht werden actie te ondernemen. "Terwijl het bedrijfsleven daarin forse stappen zet, dreigen we nu vast te lopen omdat we de infrastructuur niet op orde hebben."
De LWV en VNO-NCW Brabant Zeeland vragen op korte termijn om meer flexibele afpsraken op het gebied van stroomafname en -leveringen.

Ben Voorhorst

Donderdag werd bekend dat Ben Voorhorst de speciaal coördinator is die moet werken aan een oplossing voor het volle stroomnet. Hij is voormalig operationeel directeur van TenneT. De komst van Voorhorst wordt door de ondernemersverenigingen toegejuicht.