Huisarts mag medicijnen geven ondanks veerpont naar apotheek

Afbeelding ter illustratie © Archief L1
Twee huisartsen in Kessel mogen geneesmiddelen aan hun patiënten blijven verstrekken. Dat heeft de rechtbank in Roermond donderdag besloten.
De huisartsen kregen de vergunning van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport omdat de afstand met de dichtstbij gelegen apotheek te groot zou zijn, maar twee apothekers uit Neer en Reuver waren het daar niet mee eens.

Veerpont

De vergunning wordt verstrekt als de afstand tussen de huisartsenpraktijk en apotheek meer dan 4,5 kilometer bedraagt. De apothekers vinden dat dat in deze situatie niet het geval is. De apotheek in Reuver is namelijk binnen een kortere afstand te bereiken via het veer tussen Kessel en Beesel.

Openbare weg

Patiënten die de openbare weg gebruiken, leggen vanuit de praktijk van de twee huisartsen meer kilometers af. Dan gaat het om 26 kilometers naar de Reuverse apotheek. De afstand naar de apotheek in Neer ligt op 4,6 kilometer afstand van de huisartsenpraktijk.

Terecht verleend

De bestuursrechter oordeelde donderdag dat de vergunningen echter terecht zijn verleend: de veerpont telt niet als rechtmatige weg om de afstand te berekenen. Een veerverbinding geldt namelijk niet als een openbare weg. De huisartsen mogen dan ook medicijnen blijven verstrekken.