Bijna 1000 Oekraïense vluchtelingen werken in Limburg

Een Oekraïense vluchteling werkt bij een tuincentrum. © L1
In Limburg zijn ongeveer 800 Oekraïense vluchtelingen aan het werk. In de meeste gevallen gaat het om laaggeschoold werk.
Dat blijkt uit cijfers van het UWV.

Melding UWV verplicht

Werkgevers hoeven voor Oekraïners die ze in dienst nemen geen werkvergunning aan te vragen. Wel is het noodzakelijk om een melding te doen bij het UWV. Afgelopen week waren ongeveer dertienduizend Oekraïners bij de instantie aangemeld. Daarvan was ongeveer 6 procent - rond de 800 mensen - werkzaam in Limburg.
Een woordvoerder van het UWV geeft aan dat de organisatie niet dagelijks de aantallen bijhoudt. Wel kan hij zeggen dat sinds 1 mei tot half juni 8.900 Oekraïense vluchtelingen aan werk zijn geholpen.

Laaggeschoold werk

In de meeste gevallen gaat het om laaggeschoold werk, zoals in de logistiek en de schoonmaakbranche. Daria (28) is advocaat en is twee maanden geleden uit Charkov gevlucht. Ze woont met haar man in een hotel in Arcen en doet een cursus tot logistiek medewerker in Venlo. Ze vindt het hier prettig. "Hier zijn veel wetten en regels wat aan beide kanten werkt. Mensen houden zich aan de regels en de overheid zorgt voor de maatschappij."

'Toekomst onzeker'

Ze doet liever geen fysiek werk, maar wil niet wachten tot de oorlog over is. "Mijn stad kan verwoest zijn. Onze toekomst is onzeker. Mijn appartement is onbewoonbaar en ik weet niet wanneer het gerepareerd kan worden. Door deze cursus krijg ik ervaring in iets dat ik nog nooit gedaan heb. Dat neem ik mee terug straks." Ook Halyna Vyshgorod (39) doet de cursus. In de Oekraïne maakte ze exclusieve kleding voor barbiepoppen: "Er is al veel logistiekwerk aangeboden en ook inpakwerk in een magazijn. Ik weet nog niet wat ik kan gaan doen."
"Van de twaalf deelnemers aan de cursus zijn er inmiddels zes aan het werk", vertelt Mark Saris, eigenaar van het opleidingscentrum. Naast cursussen organiseert hij gesprekken met uitzendbureaus.