Gemeente Maastricht in beroep tegen coronasteun ondernemers

De raadzaal van de gemeente Maastricht © Jean-Pierre Geusens
De gemeente Maastricht gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechtbank in Roermond. Zij oordeelde in april dat twee grenswerkers die een taxibedrijf in Maastricht runnen recht hadden op eerder ontzegde coronasteun.
Dat meldt RTV Maastricht vrijdag. Het gaat om de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (tozo). Deze uitkering van maximaal drie maanden werd tijdens de coronapandemie aan zelfstandigen verstrekt ter financiële ondersteuning.

Buitenlands woonadres

Het verzoek van de grenswerkers werd in juni 2020 door de gemeente afgewezen omdat het tweetal in België woont. Toen zij zonder succes bezwaar maakten, stapten zij naar de rechter. Inmiddels hopen de ondernemers al meer dan twee jaar alsnog de financiële bijdrage te ontvangen.

Vorm van discriminatie

Volgens de rechtbank in Roermond onderbouwde de gemeente onvoldoende waarom het duo vanwege hun woonplaats geen recht op bijstand zou hebben. Omdat er vrij verkeer van diensten in de Europese Unie geldt, zou het volgens advocaat Ronald Loonen om een vorm van discriminatie gaan.
Na de uitspraak vroeg onder andere partij Volt de gemeente om de uitspraak te accepteren.

Meer aanvragen

Toch zet Maastricht het hoger beroep door. De gemeente meent dat de uitspraak ertoe zou kunnen leiden dat ook anderen in een soortgelijke situatie aanspraak willen maken op de tegenmoetkoming. 'Maastricht neemt dan een beslissing die politiek-bestuurlijk en ook financiële gevolgen kan hebben voor zichzelf en andere gemeenten', schrijft burgemeester Annemarie Penn-te Strake.
Als het stadsbestuur niet in hoger beroep gaat, zullen zij deze kosten zelf moeten dragen.