Valkenburg noteert miljoenenverlies door watersnood

Hoogwater in Valkenburg 15 juli 2021 © L1 (Sjors Abeling)
De gemeente Valkenburg aan de Geul heeft 2021 als gevolg van de watersnood afgesloten met een verlies van bijna 3,8 miljoen euro.
Door de watersnood in juli vorig jaar heeft de gemeente een bedrag van ruim 6 miljoen euro meer moeten uitgegeven dan was voorzien. Ook dit jaar lopen de kosten volgens de gemeente nog steeds op. Zonder watersnood had Valkenburg aan de Geul 2021 afgesloten met een positief resultaat van 2,3 miljoen euro.

Schadevergoeding

"De fysieke- en financiële afwikkeling van de watersnood is nog niet afgerond", schrijft de gemeente Valkenburg aan de Geul in een persbericht. "Door de omvang van de schade voor inwoners, ondernemers en de gemeente is het de verzekeraars en het Rijk nog niet gelukt om de hoogte van de schadevergoeding voor onze gemeente vast te stellen. We hebben bovendien verzocht eerst de schades bij inwoners en ondernemers af te wikkelen voordat we de gemeentelijke schade beoordelen."

Slag om de arm

Vanwege de onzekerheid over de financiële compensatie van het Rijk voor de schade en kosten als gevolg van de watersnood, houdt het nieuwe college van burgemeester en wethouders een slag om de arm met het maken van de begroting voor 2023. In november wordt de begroting voor volgend jaar in de gemeenteraad van Valkenburg aan de Geul behandeld.