Stadsbeiaardier viert zilveren jubileum

Stadsbeiaardier Marcel Siebers viert zilveren jubileum © Omroep Venlo
25 jaar speelt hij al op het grootste instrument van Venlo, het Venloos carillon. Een keer in de week maakt Marcel Siebers de gang naar boven. 207 treden richting het klavier in de Martinustoren.
Het Venloos carillon behoort met 53 klokken tot de grotere van Europa. Siebers is na 25 jaar nog steeds fan van het instrument. "Het is echt heel mooi. Het is niet alleen het grootste maar met 14 ton ook het zwaarste instrument waar je op zit te spelen. Je speelt echt met zware metalen."

Diskjockey van de stad

Heavy metal, maar dan anders dus. Als bezoeker in de stad kun je er niet omheen als Siebers speelt. "Je bent een beetje de diskjockey van de stad. In principe heb je honderden mensen als publiek. Die moeten het horen, of ze willen of niet. De een zal zijn raam wat verder open zetten en de ander juist niet. Maar dat is al honderden jaren zo met carillons. Het hoort echt bij de Nederlandse cultuur."

Stadsbeiaardier zonder ervaring

Carrièreplanning was het niet voor de in Cuijk wonende Siebers. Daar startte hij in de jaren 80 wel als beiaardier. "Mijn voorganger kwam te overlijden. De gemeente heeft toen aan zijn weduwe gevraagd of iemand het kon overnemen. Die heeft mijn naam genoemd en zonder enige vorm van sollicitatie of zonder dat ik überhaupt ooit op een carillon gespeeld had, kreeg ik een brief in de bus dat ik benoemd was als beiaardier van gemeente Cuijk. Zo gek kan het lopen."

Jubileumconcert

Inmiddels is hij ook de vaste beiaardier in het Gelderse Huissen, en dit weekend dus precies 25 jaar in Venlo. Vanuit de Martinusbasiliek klinkt dan zijn jubileumconcert. "Ik speel dan gewoon stukken die ik lekker vind om te spelen. Eigen composities, maar ook stukken die tot ieders verbeelding zullen spreken."

260.000 traptreden

Naast het beklimmen van de trap - bijna 260.000 traptreden in Venlo in 25 jaar tijd - om bij het klavier te komen, is ook het spelen zelf een fysieke bezigheid. Toch is Siebers met zijn 66 jaar nog lang niet toe aan pensioen. "Ik ken nog collega’s die ruim in de zeventig zijn en het nog altijd prima kunnen. Voorlopig blijf ik het dus zeker doen."

Kapers op de kust

Ondanks dat hij niet veel jongeren ziet die het beiaardierschap oppakken denkt hij dat opvolging geen probleem is als het zover is. "Er zijn genoeg kapers op de kust. Het is echt een mooi instrument. Daar willen heel veel mensen op spelen. Maar voorlopig dus nog niet."