Ben Voorhorst benoemd tot coördinator vol stroomnet

Ben Voorhorst in 2019. © ANP
Ben Voorhorst, voormalig operationeel directeur van de landelijke netbeheerder TenneT, is de speciaal coördinator die moet werken aan een oplossing voor het volle stroomnet in Limburg en Noord-Brabant.
Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) heeft hem benoemd. Voorhorst gaat in gesprek met de betreffende provincies, gemeenten, bedrijven en het kabinet om te kijken waar ruimte op het net kan worden gevonden.

Electriciteitsnet

Eerder deze maand bleek dat nieuwe bedrijven in Limburg en Noord-Brabant voor zowel opwekking als afname van elektriciteit niet meer kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnet van TenneT. Dat is niet alleen een groot probleem voor de regio, maar ook voor de klimaatambities van het kabinet.

Coördinator

De betrokken partijen gaan onder leiding van Voorhorst kijken welke ingrepen 'versneld of vervroegd kunnen worden'. Jetten: "We gaan met snelle oplossingen aan de slag om met de bestaande capaciteit op het elektriciteitsnet meer ruimte te bieden." Ook moeten de verantwoordelijke bedrijven verder met het 'sneller uitbreiden van het elektriciteitsnet'.